Старши треньорът на “Берое” Петър Хубчев стана почетен гражданин на Стара Загора

STZAGORA.NET

Петър Хубчев

Общинските съветници одобриха днес старши треньора на ФК “Берое” за почетен гражданин на Стара Загора. Званието му се присъжда за големия му принос в израстването на зелено-белия тим като един от най-добрите в България. Само за година “Берое” спечели за Стара Загора две от най-високите футболни отличия – Купата на България и Суперкупата на страната, като отстрани по пътя си към тях класни отбори като столичния “Левски” и др.

При проведеното тайно гласуване бяха пуснати 46 бюлетини. 36 от тях бяха “За”, а 10 бяха намерени празни, т.е. невалидни.

* * *

Спортно-техническият директор и старши треньор на “Берое” Петър Хубчев стана почетен гражданин на Стара Загора. Решението бе взето на сесия на Общинския съвет на Стара Загора днес. С 36 гласа в подкрепа на предложението Хубчев е най-новият почетен гражданин на Градът на липите, поетите и правите улици.

Общинските съветници отчитат факта, че под ръководството на Хубчев през тази година “Берое” спечели Купата на България и Суперкупата на България и записа ново участие в европейските клубни турнири.

Петър Хубчев е роден на 26 февруари 1964 г. в с. Гложене, Тетевенско. В националния отбор на България дебютира на 25 април 1984 г. срещу Гърция. Петър Хубчев е твърд титуляр в защитата на българския национален тим, с който завоюва бронзов медал на Световното първенство в САЩ през 1994 г. (играе в 7 мача). Четвъртото място в света несъмнено е и най-големият му успех като футболист.

През 1996 г. участва на Европейското първенство в Англия (в 2 мача). Последният му мач за националния тим е на 1 септември 1996 г. срещу Израел (1:2) в Тел Авив. Общо е изиграл 35 мача и е вкарал 1 гол. Шампион е на България с “Левски” през 1993 и вицешампион със същия отбор през 1991 и 1992 г.

Талантът му не остава незабелязан и през 1993 г. е привлечен в “Хамбургер Шпортферайн”, като дори поема капитанската лента на отбора от Бундеслигата. През 1997 г. е привлечен от “Айнтрахт” (Франкфурт), където играе докато решава да прекрати кариерата си на футболист. Записва 128 мача и 5 попадения в първа и 44 мача с 2 гола във втора германска бундеслига.

След прекратяването на активната му състезателна дейност Хубчев се насочва към треньорската професия. Назначен е през 2002 г. за помощник-треньор на “Айнтрахт” (Франкфут), а в последствие и за старши-треньор на юношеска формация на отбора.

Пламен Марков го назначава за свой помощник-треньор и в квалификационния цикъл за Евро 2004 г. под тяхно ръководство отборът печели първото място в групата, след само една загуба в последния мач и оставяйки зад себе си отборите на Хърватска и Белгия. На Европейското България претърпява провал и след три поредни загуби и последното място в предварителната група, старши-треньорът Марков е заменен от Христо Стоичков. Хубчев остава помощник-треньор, а в началото на 2005 г. съвместява тази длъжност с поста на старши-треньор в “Славия” (София).

От 2006 г. е назначен за треньор на “Бад Вибел” (Бад Вибел, Германия). След това ръководи и дублиращия тим на “Айнтрахт” (Франкфурт). През 2008 г. става за треньор на втория отбор на Волфсбург в Регионаллигата. Същия сезон първият тим на Волфсбург става шампион на Германия под ръководството на Феликс Магат.

След това поема “Черноморец” (Поморие) по покана на Фреди Бобич и Красимир Балъков, който по това време ръководи “Черноморец” (Бургас), а Поморие е сателитен тим. С младата формация Хубчев стига до финал за Купата на България, който губи с 1:0 от “Берое”. По пътя си отстранява “Ботев” (Криводол), “Дунав” (Русе), “Ботев” (Враца), “Миньор” (Перник) и “Калиакра” (Каварна). През следващия сезон довежда отбора до бараж за влизане в “А” група. На 12 юни отборът му побеждава с 3:0 тогавашният участник в “А” група “Видима-Раковски” (Севлиево) в Сливен, но три дни по-късно Лицензионната комисия на БФС отказва да издаде лиценз за “А” ФГ на спечелилия баража “Черноморец” (Поморие), завършил 2-и в Източна “Б” ФГ, на основание “липсата на представени доказателства от клуба за наличието на несвързани лица в управлението” на “Черноморец” (Поморие) и “Черноморец Бургас” (Бургас), състезаващ се в “А” ФГ.

През лятото на 2011 г. напуска Поморие и поема “Ботев” (Пловдив), които по това време също са в “Б” група.

На 1 февруари 2012 г. след проведен конкурс от ръководството на “Берое” е назначен за спортно технически директор на клуба. През октомври 2012 г. след загуба от “Черноморец” (Бургас), ръководството на “Берое” решава да освободи Ивко Ганчев от поста старши-треньор и предлага временно длъжността да изпълнява Хубчев. От 18 декември 2012 той става постоянен треньор на отбора и продължава да съвместява двете длъжности. Договорът му е до лятото на 2014 г.
#

споделяне в социални мрежи

1 коментар on “Старши треньорът на “Берое” Петър Хубчев стана почетен гражданин на Стара Загора”

  • slavataner wrote on 26 септември, 2013, 18:53

    В един колективен спорт, какъвто е футбола, отличия и купи не се печелят от един човек. Нямам нищо против Петър Хубчев, но той е от две-три години в Стара Загора ( а при слаби резултати ще поеме към София) , а вече е почетен гражданин на Стара Загора. А кога старейшините на Стара Загора ще отдадат заслужената почест на най-големия в историята на старозагорския футбол – ПЕТКО ДИМИТРОВ ПЕТКОВ? Той никога не изневери на Стара Загора и сега стъпките му отекват по правите улици на града ни. Дано някой от обитателите на “голямата бяла къща” ги чуе и един голям пропуск да бъде поправен.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн