Двама нови старейшини се заклеха по време на днешната сесия на Общинския съвет в Стара Загора

STZAGORA.NET

В началото на проведената днес редовна сесия на Общинския съвет в Стара Загора положиха клетва двама нови общински съветници. След проведената обедна почивка работата на заседанието продължава.

В ОбС Стара Загора влиза Ивайло Начев на мястото на д-р Мариус Кирков, който напусна групата на левицата в местния парламент заради избирането му в Съвета на директорите на УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович”. Румен Димитров от ДСБ (вляво на снимката) влезе на мястото на напусналата д-р Даниела Памукова.

Не се структурира нова позиция на 4-ти заместник-кмет с ресор „Обществен ред и сигурност“ и не се увеличава числеността на териториалните органи на изпълнителната власт с един брой, останалата част от предложението на кмета Живко Тодоров за увеличение на числеността на общинска администрация, считано от 01.10.2013г. се запазва, решиха общинските съветници. Кметът поясни, че увеличението се налага заради по-големия брой обекти, по които се работи и във връзка с необходимоста от подпомагане на капацитета на администрацията.

Тодоров оттегли и предложението за откриване на процедура по предоставяне на концесия за управление и поддържане на парк „Станционна градина“.

Общинските съветници подкрепиха предложението на кмета за удостояване на старши треньора на ФК „Берое“ Петър Хубчев с наградата „Почетен гражданин на Община Стара Загора”. Тя се присъжда заради спечелените от тима две най-високи футболни отличия – Купата на България и Суперкупата на страната. При проведеното тайно гласуване от 46 съветници, 36 гласуваха със „За“, а 10 пуснаха празни пликове.

С явно гласуване сесията определи за носител на ежегодната награда „Стара Загора“ диригента на Ансамбъл „Загоре“ Димитър Петров.

С решения на общинските съветници на четири сдружения с нестопанска цел бяха предоставени за ползване на имоти общинска собственост. На СК по културизъм “Кобра” се дава за ползване имот на ул. “Хаджи Димитър Асенов” 2. Клуб “Екстрийм клуб” получва право да стопанисва и експлоатира монтираните и изградени рампи и съоръжения на общински терен зад пощата.

На СНЦ Ансамбъл “Загорче” се предоставя за 3 години заведението “При кмета”. СНЦ “Международна организация каракачанско куче” също ще ползва имот – частна общинска собственост.

Съветниците решиха още да бъдат проведени конкурси за избор на управители на общинските дружества „Ученическо хранене”, „Обредни дейности”, „Мересев” и „Автосервиз и здравни заведения”. Те приеха и предложеното изменение на ПУП за кв.„Бедечка“.

Преди това с пълно мнозинство беше подкрепена декларация на съветниците от ГЕРБ Маноил Манев и Николай Диков против готвената промяна на Закона за вероизповеданията. „Общински съвет Стара Загора е силно притеснен от възможността във връзка с приемането на публикуваните на страницата на Народното събрание предложения за промени в Закона за вероизповеданията, в частта им, касаеща собствеността върху манастири, храмове и молитвени домове“, се казва в декларацията. Според старейшините, евентуална промяна в закона, може да позволи превръщането на Музея на религиите в действащ мюсюлмански храм.

С другата приета от тях декларация се настоява за информация относно наличието на договор между Министерството на отбраната и Американското правителство за утилизация на боеприпаси на полигон Змейово. Тя бе внесена от съветници от различни групи – Николина Горова, Мария Динева, Методи Пенчев, Кристиан Петков и Светлана Георгиева.

След обедната почивка работата на сесият продължава по предложения дневен ред, който включва 65 точки и питания. В нормативно установения срок са постъпили 10 питания, отговорът на 4 от които са в устна форма.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн