Национален туристически форум организира Община Казанлък

STZAGORA.NET

Реставрираната и социализирана гробница в тракийската могила „Оструша"

На 28 и 29 септември 2013 г. Община Казанлък е домакин на национален туристически форум „Долината на розите и тракийските царе – възможности и перспективи за развитието на туризма“. Начало на форума ще даде едно дългоочаквано събитие – откриването на гробницата в могилата „Шушманец“, която бе реставрирана и социализирана по проект на Министерството на културата и бе предоставена за стопанисване на Община Казанлък. Тук, пред социализирания тракийски храм-гробница, ще бъде връчена и традиционната награда на името на проф. Александър Фол, която се дава на учени с принос в проучванията на тракийската култура.

От 13.30 часа на 28 септември в Заседателната зала на Община Казанлък ще се проведе дискусия на тема „Състояние и перспективи на туризма в България“ и ще бъде направена презентация „Празникът на розата в Казанлък – традиции и нови възможности“. На националния форум са поканени да участват Министерството на културата, Министерството на икономиката и енергетиката, Министерството на регионалното развитие, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Асоциацията на екскурзоводите в България, Българската асоциация на туристическите агенции, Институтът за анализи и оценка на туризма.

След дискусията в кино „Искра“ от 16.00 часа ще бъде прожектиран филмът „Севт Безсмъртният – тайните на един тракийски цар“.

Паралелно с националния туристически форум, ще се проведе Седмата научна конференция „Проблеми и изследвания на тракийската култура“, с която Исторически музей „Искра“ събира научни светила в археологията и тракологията. Научната конференция тази година е посветена на д-р Георги Китов, който има основна заслуга за откритията, донесли славата на Казанлък и региона като Долината на тракийските царе. На 14 септември 2013 г. се навършват 5 години от смъртта на учения, под чието ръководство бяха открити уникални артефакти в могилите на територията на община Казанлък.

Доц. д-р Мария Чичикова, доц. д-р Георги Нехризов, доц. д-р МиленаТонкова, доц. д-р Георги Мавров, доц. д.р Камен Димитров, доц. д-р Татяна Шалганова ,Диана Димитрова са част от имената на известните учени, които ще бъдат в града на розите тази година.

Уникалната хармония между природни дадености, позволяващи именно тук да расте розата, даваща най-висококачественото етерично масло в света, и древна тракийска култура, съхранена по нашите земи, превръщат Казанлък в привлекателна туристическа дестинация и притегателно място за учените траколози.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн