Община Казанлък реагира на срещи на областния управител

STZAGORA.NET
На 19 септември 2013 г. областният управител на Стара Загора г-жа Живка Аладжова проведе в Казанлък среща с представители на Камарата на архитектите и Камарата на инженерите. Темата, обявена от Живка Аладжова – утежнените процедури по ЗУТ, които спъват работата на специалистите в строителството, е била с акцент върху необходимостта от промени в законодателството и основно върху конкретната работа на РДНСК. “В свое интервю обаче г-жа Аладжова почти не споменава коментарите по работата на РДНСК, а е насочила темата върху Община Казанлък, като внушава, че там „има субективно отношение към инвеститори и проектанти, което е комбинирано – политическо и личностно”, се казва в становище на Община Казанлък по този повод.

По този повод от Пресцентъра на Община Казанлък дават следните разяснения:

Процедурата по съгласуване и одобряване на проекти в Община Казанлък е записана в Заповед за Общинския експертен съвет по устройство на територията, в която участват освен специалисти, архитекти и юристи, още представители на EVN, ВиК, Далекосъобщителни мрежи и съоръжения, РУ ПБЗН, КАТ – Пътна полиция, Регионална служба по кадастър, Държавно лесничейство-Казанлък, РИОСВ, РЗИ и други при необходимост.

Членовете на Експертния съвет преглеждат, консултират и подписват официален документ – протокол за съответствие, който накрая се удостоверява с подписа на главния архитект. Ако в протокола са констатирани определени пропуска в проекта, с официално писмо се уведомява инвеститорът в разписания срок. При това положение за какъв субективизъм може да става въпрос, след като Общинският експертен съвет е съставен от 21 членове, т.е. 21 субекта, питат от Общината. Самите проекти се подпечатват с гриф „Съгласувам и одобрявам“ от трима специалисти: началник-отдел „Устройство на територията“ за архитектурна част и директор дирекция „Устройство на територията и транспорт“ и главен инженер за всички останали инженерни части, а главният архитект подписва единствено представените му от главните специалисти бланки за въвеждане на обектите за експлоатация и строителните разрешения.

В така създадената стройна и отговаряща изцяло на ЗУТ организация по приемане и издаване на строителни книжа в Община Казанлък не е възможно субективно да се одобряват строителни проекти, се казва в становището.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн