Пивоварна ЗАГОРКА партнира в тренировъчна симулация, организирана от Община Стара Загора

STZAGORA.NET
Пивоварната бе посочена от местната власт като пример за високо ниво на безопасността

По инициатива на Община Стара Загора днес на територията на града се проведе учение на частите на Единната спасителна система при инциденти с опасни химични вещества. Работата на Щаба за защита при бедствия започна в 09.30 ч. в зала № 2 в сградата на общинска администрация. За участие в симулацията бе поканена „Загорка“ АД, която бе разпозната от местната власт като отговорен партньор и отличен пример за голямо производствено предприятие, отговарящо на всички необходими изисквания и с установени практики за безопасност.

Практическите действия на екипите на Единната спасителна система в района на пивоварна ЗАГОРКА започнаха в 11:00 ч. Те илюстрираха проиграване на общинския план за действие при бедствия и аварии, като бе симулирано тренировъчно изтичане на амоняк в хладилната инсталация на компресорен цех в пивоварна Загорка.

Описание на симулацията: В 11:00 ч. дежурен оператор от спомагателно производство подава сигнал за обгазяване – изтичане на амоняк. След задействане на алармената система за детекция на теч на амоняк автоматично спират работа компресорите, операторът прави проверка на причината за спиране и решава да приведе в действие аварийния план. Пуска се дренчерна система за оросяване на стените на компресорното отделение. Задейства се локалната автоматична системата за оповестяване (ЛАСО) и всички хора, намиращи се на територията на пивоварната, се събират на евакуационния пункт.

Операторът облича предпазен костюм и взима всички мерки за личната си безопасност. Същевременно на територията на пивоварната пристига техническата група, оборудвана с лични предпазни средства, която измерва докъде се разпростира разливът извън помещението и поставя обозначение на периметъра на обгазената част.

Двама души от авариен екип с предпазни костюми претърсват района на инцидента за пострадали. В рамките на симулацията намират един „пострадал“ и го изнасят на безопасно място пред цеха. Пристигат коли на пожарна безопасност и два специализирани военни автомобила АРС 14 от Втора Тунджанска механизирана бригада. През това време от оперативната група за пожарна безопасност и защита на населението правят линия за оросяване на стените на компресорния цех, за да предотвратят допълнително излизане на амоняк извън помещението.

Тренировъчната симулация продължи общо 24 мин., като в нея взеха участие 128 души, служители на пивоварната, и още представители на Община Стара Загора, Общински щаб за действие при бедствия и аварии, Отдел Сигурност на РЗИ Стара Загора, Пожарна безопасност и защита на населението и Втора Тунджанска механизирана бригада.

За първи път от много години насам се прави такъв тип координирано обучение съвместно с Община Стара Загора, Пожарна безопасност и защита на населението, представители на МВР и Бърза помощ Стара Загора и производствено предприятие като „Загорка“ АД. От ръководството на компанията, което взе активно участие в симулацията, коментират: „Винаги сме подкрепяли усилията на местната власт и компетентните държавни органи за защита на населението от бедствия и за нас е важно, че сме желан и активен участник в подготовката и обученията за предотвратяване на подобни инциденти. За първи път от много години насам община Стара Загора инициира симулация от такъв мащаб под патронажа на кмета и се радваме, че се е спряла именно на нас като партньор в тази дейност, за да покажем добрите си практики, установени през годините. Самите ние редовно организираме симулации от подобен тип, за да проверяваме готовността и тренираме нашите служители. Надяваме се да сме положителен пример и за други компании.“

Като отговорен корпоративен гражданин ЗАГОРКА винаги се е грижила за сигурността на своите служители и граждани на Стара Загора. „Безопасността на първо място“ е водещ принцип на работа в компанията, поради което непрекъснато се инвестира в обучение на хората, подобряване на организационните процеси и въвеждане на технически решения, за да се постигат нива на безопасност много над изискваното от закона. През изминалите 2 години компания ЗАГОРКА е инвестирала над 120 000 лв. за подобряване и техническо осигуряване за безопасността на пивоварната, в това число влиза и внедрената през 2010 година ЛАСО. Така след успешно провелата се тренировъчна симулация от Загорка коментират: „Направили сме всичко, което зависи от нас, за да бъде нашата пивоварна едно безопасно място, така че единственото „извънредно“ нещо, което се случва всеки ден тук е магията на бирата“.

В Стара Загора се проведе учение на частите на Единната спасителна система

По инициатива на Община Стара Загора за първи път от много години насам на територията на града се проведе учение на частите на Единната спасителна система при инциденти с опасни химични вещества. Щабът за защита при бедствия заседава в сградата на общинска администрация. Като голямо производствено предприятие с установени практики за безопасност в симулацията участва „Загорка“ АД.

Практическите действия на екипите на Единната спасителна система в района на пивоварната започнаха в 11:00 ч. Те илюстрираха проиграване на общинския план за действие при бедствия и аварии, като бе симулирано тренировъчно изтичане на амоняк в хладилната инсталация на компресорен цех в пивоварна Загорка.

Тренировъчната симулация продължи общо 24 мин., като в нея взеха участие служители на пивоварната, представители на Община Стара Загора, Общински щаб за действие при бедствия и аварии, Отдел Сигурност на РЗИ Стара Загора, Пожарна безопасност и защита на населението и Втора Тунджанска механизирана бригада.

Подобно съвместно координирано практическо обучение на Община Стара Загора, Пожарна безопасност и защита на населението, представители на МВР и Бърза помощ Стара Загора и производствено предприятие като „Загорка“ АД се прави за първи път от много години насам.
#vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн