НАП предлага персонален код (ПИК) за земеделци и животновъди

STZAGORA.NET
От началото на годината над 4000 клиенти са получили своя персонален идентификационен код (ПИК) от Aгенцията за приходите в Област Стара Загора. Съвтваме земеделските производители, и животновъдите от Областта, при възможност също да подадат заявление за ПИК. Чрез него те ще могат по-лесно и бързо да следят информацията в данъчно-осигуиртелната си сметка, да проверят дали подадените от тях осигурителни декларации (обр.1 и обр.6) и направени след това плащания са коректни. Не на последно място чрез ПИК клиентите ни могат да поискат и издаването на вид документ, например удостоверение за липса на задължения (необходимо и за получаване на субсидии), което ще им спести време и пътни разходи.

Към момента най-използвани услуги чрез ПИК са:

- справка за трудов договор – позволява на лицето да провери вида на трудовия си договор – за пълен 8-часов или 4-часов работен ден;

- справка за осигурителния доход – съдържа информация върху каква сума работодателят внася осигурителни вноски на съответното лице;

- справка за задължения за данъци и осигурителни вноски;

- справка за извършени плащания – съдържа информация за сумите, платени от лицата през съответната данъчна година;

Всеки земеделски производител, проявил интерес към услугата, може да получи своя персонален идентификационен код, като посети офис на НАП по постоянен адрес и подаде заявление по образец. Издаването на ПИК е безплатна услуга. Както всички останали, предлагани от Националната агенция за приходите, той се получава в момента на подаване на заявлението лично от лицето. Удостоверението за ПИК съдържа комбинация от 12 символа и позволява достъп до част от E-услугите на НАП, за които не се изисква електронен подпис.

Повече информация за услугите, предоставяни от НАП с ПИК, може да бъде получена на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор и от информационните брошури, които НАП разпространява в страната.
#gerb

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн