Очаква се повишена геомагнитна активност днес и през следващите два дни

STZAGORA.NET
ГЕОФИЗИЧНА АКТИВНОСТ
През изминалото денонощие среднопланетарната геомагнитна обстановка беше смутена. Снощи в продължение на шест часа между 0ч и 6ч българско време геомагнитният планетарен Kp-индекс беше с бал 4 (т.е. геомагнитна суббуря), а след това спадна на 3. Над България геомагнитната обстановка остана спокойна. Потокът на слънчевите протони с висока енергия (E=>10 MeV; СЕЧ) на геостационарна орбита беше в границите на обичайния фон.

В рамките на 3-дневната прогноза (31 август-2 септември) се очаква значителна геомагнитна активност. От една страна тя ще се обуславя от влиянието на слънчева коронална дупка (“СН2″) в геоефективна позиция. Към това влияние на 1 септември се очаква да се добави ефект от срещата на Земята с периферията на облак изхвърлена слънчева коронална маса в резултат от C8.3-изригването от вчера сутринта. Ето защо днес геомагнитната обстановка ще бъде между спокойна и малка геомагнитна буря (Kp=5; бал G1), утре – между смутена и малка геомагнитна буря, а на 2 септември – отново между спокойна и малка геомагнитна буря. Вероятността за геомагнитни смущения на средни ширини за днес е 40%, за утре е 45%, а на 2 септември ще бъде около 35%. Вероятността за малка геомагнитна буря на средни ширини за днес е 25%, за утре е 30%, а за 2 септември е 15%. За днес и утре има 5% вероятност за геомагнитна буря със средна мощност. Радиационната обстановка в околностите на Земята, свързана с потока слънчеви протони с висока енергия (E=>10 MeV; СЕЧ), ще остане спокойна за периода 31 август-2 септември.

СЛЪНЧЕВА АКТИВНОСТ
През изминалото денонощие слънчевата активност беше много ниска. Имаше само много слаби изригвания (клас B).Слънчевият рентгенов поток е около нивото B2.5-B3. На слънчевия диск има 3 групи петна. В северното полукълбо са групите 1834 и 1836. На юг от екватора е групата 1835. По площ преобладава петнообразуването в северното полукълбо. Всички групи петна са биполярни, т.е. от магнитен клас “бета”. Боулдърското число е 62. По наша груба оценка Волфовото число е около 35-40. Слънчевият радиоиндекс F10.7 е 108. Скоростта на слънчевия вятър в околностите на Земята е приблизително 410 км/с.

Днес, както и на 1 и 2 септември слънчевата активност ще бъде между много ниска и ниска. Вероятността за изригване със средна (клас M) или голяма ( клас X) мощност, както и за протонно (СЕЧ) изригване е пренебрежима. Слънчевият радиоиндекс F10.7 утре (1 септември) и на 2 септември ще бъде около 110.

Доц. д-р Борис КОМИТОВ
HELIOTARAXY.COM
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн