Бойко Борисов дари на манастир и храм 75 000 лв. от партийната субсидия на ПП ГЕРБ

STZAGORA.NET

Най-старият манастир в Европа – “Св.Атанасий” в чирпанското село Златна ливада, получи днес от председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов дарение от 25 000 лв. от партийната субсидия на партията. То бе прието от Старозагорския митрополит Галактион, който отслужи в негово присъствие молебен за здраве и успехи.

Дарението ще се използва за ремонт на старото западно крило на създадения през IV-ти век манастир, в едно от помещенията на което е запазено подземното скривалище на Васил Левски. Там ще бъде създаден малък музей, пазещ паметта за пребиваването на Апостола на свободата в манастира.



След като отпи лековита вода от Аязмото на светата обител, Бойко Борисов и придружаващите го лица – кметът на община Стара Загора Живко Тодоров и заместниците му Йордан Николов и Иванка Сотирова, председателят на Общинския съвет в Стара Загора Емил Христов, депутати от ГЕРБ и др., преминаха през постницата на Свети Атанасий – тясна скална пролука, провирането през която се смята, че опрощава човешките грехове. “Трябва да направят Народното събрание отсреща, за минават депутатите всеки ден на опрощение тук. Но има някои от ДПС, на които и това няма да е достатъчно”, пошегува се по този повод Борисов.


В ранния следобед в областния град пред новостроящия се храм “Свети Игнатий Старозагорски” председателят на ГЕРБ бе посрещнат с празнична погача от 300-400 души, а Митрополит Галактион му подари икона на светеца. Бойко Борисов разгледа криптата на храма, в която миналата година от 33 метра дълбочина бликна чиста изворна вода. Тя ще бъде изведена в чешма край храма, съобщи доскорошният директор на ВиК – Стара Загора инж.Румен Райков, който по думите на митрополит Галактион има най-голяма заслуга за вдигането на най-новата старозагорска църква.

Тук Бойко Борисов направи още едно дарение в размер на 50 000 лв., което ще помогне за довършването на храма.


Отвътре “Свети Игнатий Старозагорски” е изключително просторен и добре проектиран храм. “Сам съм рисувал на архитектите как трябва да изглежда – до най-малката подробност”, похвали се дядо Галактион. За добрата акустика на храма в купола му са вградени 6 глинени гърнета, каза той.

Тук Бойко Борисов отговори на зададените му от медиите въпроси по темите на деня. Вече е ясно, че план “Орешарски” вече 4 месеца няма и няма как да има, каза той. Какъв премиер е той, след като Хасковско гори в горски пожари, а още няма областен управител, който да ръководи региона? – попита риторично Борисов. От думите му се разбра и че въпреки влизането на депутатите на ГЕРБ в постоянните комисии на Народното събрание, в тях той, както и Цветан Цветанов и Вежди Рашидов няма да участват. “Страницата ми във Фейсбук беше хакнат през последните часове, точно когато днес в него щях да призова всички наши симпатизанти и всички, които са против това правителство, да се мобилизират и да свалим тази неестествена коалиция между БСП, “Атака” и ДПС”, каза още Борисов. Той изрази убеждението си, че има път за обединението на десницата.

Сериозна загриженост бившият премиер изрази по отношение на задълбочаващата се криза в Сирия, която е близо до България – на границата на съседната ни Турция. “Имаме много слаб външен министър в една такава ситуация, в която в момента е светът”, каза Борисов. – Опасностите са като се започне от бежанската вълна и се стигне до икономически, религиозни проблеми и тероризъм. В Сирия много внимателно трябва да се разгледат съответните религиозни общности. Там не всичко е така, както ни се иска. Там има християни, и то много. Затова българската позиция трябва да бъде ясна, отговорна и премерена. За съжаление ние с този министър нямаме никакъв шанс да участваме в преговорите и совалките, които текат, покрай опитни дипломати като Лавров и Кери, или да знаем нещо повече, за да вземем превантивни мерки. Лесно се прави удар – НАТО има огромни възможности, но след това последствията за региона ще бъдат тежки. Познавайки и президента Путин, познавайки и президента Обама, аз съм убеден, че ще се намери накрая дипломатичен път да бъде решена тази наистина страховита криза. Истински се надявам на здравия разум на политиците в света, защото това не е игра – и за едните, и за другите.”


Бойко Борисов посети и новата многофункционална спортна зала на Стара Загора с 520 места край СОУ “Ив.Вазов”, за която по времето на управлението на ГЕРБ бяха осигурени 1,1 млн. лв. от републиканския бюджет. “Браво, кмете!”, каза той при вида на красивото спортно съоръжение. Борисов увери, че ще дойде за откриването й в средата на септември.

По покана на собственика намиращия се срещу залата кафе-аперитив “Мираж” той остави на стената му свой автограф с пожелание за успехи.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн