За пръв път в България: EVN стартира проект за централизирано охлаждане

STZAGORA.NET
Днес в Пловдив беше даден символичен старт на първия в България проект за охлаждане чрез системата на централизираното топлоснабдяване. Проектът се реализира от ЕVN България Топлофикация в една от най-модерните административни сгради в Пловдив – районно кметство „Тракия“.

На официалната церемония в присъствието на кмета на Пловдив Иван Тотев регионалният мениджър на EVN България Йорг Золфелнер заяви, че пректът за централизирано охлаждане е своеобразна революция в топлоснабдяването в България.

EVN България Топлофикация работи по проекта за централизирано охлаждане от 2011 г. За първи път в България топлинната енергия, предлагана от новата високоефективна когенерационна централа на дружеството, се преобразува в енергия за охлаждане през летните месеци. Проектът се реализира на няколко етапа, включително и доставката на основни съоръжения. Ррез май 2013 г. беше монтирана водоохлаждаща кула, а в началото на юли 2013 г. – абсорбционната машина. Посредством тези съоръжения доставяната топлинна енергия по мрежата на EVN България Топлофикация се преобразува в енергия за охлаждане през летните месеци.

Проектът за охлаждане посредством централизираното топлоснабдяване е приложим в сгради с изградени централни вътрешни климатични инсталации за охлаждане, като най-подходящи за целта са административни и бизнес сгради, търговски центрове, молове, хотели, болници и др. В различни случаи е възможно същата вътрешносградна инсталация, която се използва през зимата за централно отопление, да се използва през лятото за централно охлаждане. Предварителните калкулации сочат, че този начин на охлаждане се очаква да бъде между 20 и 30% по-евтин спрямо съществуващите технологии за охлаждане. Важен положителен ефект е и намаляването на вредните емисии. Проектът е в унисон със световните тенденции за повишаване на качеството и развитието на централизираното снабдяване. По този начин се прави стъпка към ефективно оползотворяване на първичните енергоресурси.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн