Националната школа по физика на Теодосиев се подготвя в казанлъшкия лагер „Паниците“

STZAGORA.NEТ
Над 600 деца и ученици посетиха това лято реновираната общинска база в Балкана

Казанлъшкият общински лагер „Паниците“ предостави и тази година цялата си база за две поредни смени на Националната школа по физика с ръководител Теодосий Теодосиев. 92 деца от Казанлък и цяла България, запленени от науката физика, от методите на преподаване на Тео и изключителната подготовка, която получават сред природата на Калоферския Балкан, са изпълнили лагера, предоставен им от Община Казанлък. Срещу символичната сума от 6 лева на ден те получават храна, много добри битови условия и високвалифицирани преподаватели като самия Теодосий Теодисиев, известната учителка по математика Радушка Иванова и физика Георги Бяндов.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова и заместник-кметът Петър Косев посетиха лагер „Паниците“. Те се срещнаха с учениците и преподавателите, посетиха учебните стаи, спалните помещения и столовата, които са изцяло реновирани за този сезон.

Златната медалистка от редица олимпиади по физика, включително и от последната в Дания, Катерина Найденова, състезатели от българския национален отбор, бивши възпитаници на Тео, сега студенти и докторанти в САЩ като Петър Петров, възпитаник на университета в Принстън, са се включили в двуседмичната лагер-школа. Това е една изключителна придобивка за нашите деца, подчерта Теодосиев, и ние благодарим на Община Казанлък, че не само не продаде лагера, но го ремонтира и ни дава възможност да го ползваме за целите на школата. Тук в продължение на две седмици деца от 5 до 12 клас се обучават и спортуват, решават задачи по физика и математика и ходят на походи, получават много добра храна и обновена база в сърцето на Стара планина, като всичко това взето заедно е на цената на един частен урок по физика в столицата. Нещо, което има висока социална значимост за нас и за младите таланти на България, допълни още Тео. Той приведе пример, че в Китай за един отбор по физика правят селекция от милиони деца, докато в България националният ни отбор е основно от Школата по физика, която работи в Казанлък. Кметът на община Казанлък Галина Стоянова подчерта, че Общината винаги е подкрепяла усилията на Теодосий Теодосиев да създава шампиони, но относно базата на Националната школа по физика „Тео“ в бившето училище по хидравлика в Казанлък, Министерството на образованието, науката и младежта и Министерството на финансите са тези, които трябва да вземат отношение, тъй като базата е държавна. В момента българските олимпийци по физика се обучават при крайно лоши условия в това училище и просто е невероятно как постигат всички тези успехи, което се дължи единствено на Тео и на ентусиазма му да развива родните таланти.

Ежегодно общинският лагер „Паниците” се посещава от 350–450 деца и ученици от различни възрастови групи. Това е социална услуга, която се предлага от Община Казанлък, като за 7-дневен престой цената е 42 лв. за едно лице.

През 2013 г. бяха извършени редица дейности от страна на Община Казанлък в резултат на което бе направен основен ремонт на 22-те спални помещения, които бяха обзаведени и с нови мебели, на коридорите, на кухненския блок и столовата, за първи път бе поставено мълниезащитно съоръжение. Ремонтът бе извършен от Общинско предприятие „Комунална дейност и поддръжка на инфраструктурата“, а младите хора от Общински младежки съвет се включиха безвъзмездно в част от дейностите. Предстои да се изградят спортна и детска площадка, да се обособят пътеки до отделните сгради в почивната база.

За трета поредна година Общината подпомогна младежка инициатива Еколагер ,,Паниците“, организирана от Национална организация на скаутите- регион Казанлък. За постигнатите високи успехи на Волейболен клуб „Казанлък“ кметът на общината награди спортистите и техните треньори с безплатен обучителен и възстановителен лагер за една седмица, като средствата бяха осигурени от Общинската програма за закрила на детето. От същата програма бяха осигурени и средства за закупуване на бяла дъска за лагер-школата, организирана от Теодосий Теодосиев.

Безплатен престой в три поредни седмици получиха и пет деца от ромски произход, като това бе част от дейностите по превенция на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и Плана за действие на Община Казанлък за интегриране на български граждани от ромски произход и други граждани в уязвимо социално-икономическо положение, живеещи в сходна на ромите ситуация.

Благодарение усилията на Община Казанлък да подобри максимално условията в лагера, тази година интересът на деца и родители беше изключително засилен, в резултат на което беше посетен от над 600 деца и ученици.

Социалната политика на Община Казанлък е свързана и с предоставяне на възможност за почивка в общинската база в Несебър, където служители и техните семейства в общинска администрация, както и заетите във функциите образование, здравеопазване, култура, спорт, туризъм могат да отдъхват край морето на символични цени.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн