Продължава работата на Областния кризисен щаб във връзка с пожарите

STZAGORA.NEТ

Областният кризисен щаб продължава да работи в Старозагорска област, тъй като огнеборците потушават и днес пожари, каза председателят на щаба – Областният управител Живка Аладжова, пред журналисти до мястото на последно бушувалата стихия край село Змейово.

Пожарът избухна преди 5 часа край старозагорското село Змейово. Изпепелени са 200 дка горски масиви край Римския мост към Змейово, над 40 от тях са борови насаждения. Подпалени са близо 200 декара, сред които 50 декара борова гора. В борбата с огнената стихия се включиха 150 огнеборци с 5 автомобила, военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада на Сухопътни войски и доброволци. Председателят на Кризисния щаб Живка Аладжова, която бе на мястото на инцидента, се увери в стройната и навременна организация, за която призова всички участници минути преди това на заседанието на Кризисния щаб. Лично Живка Аладжова осигури храна и вода на дежурните през нощта край пожара от Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението” и от Регионалната дирекция на горите. Храна и вода Аладжова изпрати и на участващите в гасенето днес край Змейово.

Противопожарните усилия са насочени и в момента към потушаването на запалени треви и храсти в старозагорските села Остра могила и Пъстрово.

Локализиран е пожарът в северните покрайнини на Стара Загора, който обхвана 650 дка горски масиви, над 100 от тях – борова гора. С обобщаване на данните от нощта започна първото заседание на Кризисния щаб в 6.30 часа. Областният управител Живка Аладжова представи обстановката след ранното си обхождането по периметъра в обгорялата местност „Зайчева поляна” заедно с екипите огнеборци, които и днес извършват догасителни мероприятия. До края на деня окончателно ще бъде потушено огнището край кв. „Трите чучура–север”. Последните замервания на въздуха показват, че няма замърсяване на атмосферата. Няма опасност за здравето на хората, пламъците не са засегнали постройки в района. По време на второто заседание на Кризисния щаб в 9.15 часа стана ясно, че по предварителни данни на Полицията причините за избухването на огъня са заради непредпазливост. Очаква се в рамките на деня да бъде потушен и пожарът, който тлее на сметището край Стара Загора.

В противопожарните действия участват представители от Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението”, ОДП на МВР, военнослужeщи от 2-ра Механизирана бригада и от 61-ва Стрямска бригада на Сухопътните войски, Регионалната дирекция на горите, дружество ВиК, фирма „Нелсен Чистота”, РИОСВ, доброволци и други.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн