Пожар гори над кв.”Лозенец” в Стара Загора

STZAGORA.NET

Пожар гори в Стара Загора над кв. Лозенец в района на местността „Зайчева поляна”, съобщиха от ОДМВР. След подаването на сигнал на мястото веднага е изпратен противопожарен екип. При пристигането му е установено, че става дума за горяща около 50 дка борова гора.

Цялата районна служба пожарна безопасност и защита на населението е мобилизирана. В гасителните действие включена и Групата за спасителни действия към ОУПБЗН – Стара Загора, както и модул от поделение на Министерство на отбраната.

Сформиран е кризисен център с участието на областния управител Живка Аладжова. В помощ на екипите на пожарната са и 25 души от Община Стара Загора. Гасителните действия за локализирането на пожара продължават.
* * *

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров разпореди включването на две водоноски с вода, които да подпомогнат гасенето на пожара, който избухна в следобедните часове на 20 август в боровата гора над кв. „Три чучура-север”. 30 служители на Община Стара Загора също участват в гасенето на пламъците, които са обхванали над 50 дка борова гора. Мобилизирана е и Районната служба пожарна и аварийна безопасност.

Други две водоноски в момента гасят пожар на Мандра баир, където е и сметището за битови отпадъци на Стара Загора.
* * *

18:30 часа. Стара Загора. Областният управител Живка Аладжова е на мястото на пожара над местността „Зайчева поляна” на север от кв. „Трите чучура-Север” в Стара Загора и ръководи спасителните действия. Десетки декари площ изпепели пожарът, който избухна днес в късния следобед. Живка Аладжова донесе минерална вода на огнеборците. С огнената стихия се борят 20 пожарникари, 20 доброволци и 20 военнослужащи. На мястото на пожара вече пристигнаха багери, които осигури дружество „ВиК”, за да се включат в ограничаването на пламъците. Аладжова очаква всеки момент на мястото на пожара модулното формирование от ІІ Тунджанска механизирана бригада. Областният управител е в непрекъсната комуникация с ръководителите на ІІ-ра Тунджанска механизирана бригада, ОДП на МВР, ВиК и други институции. Всички станции на РИОСВ отчитат добри показатели на въздуха. Няма опасност за населението.

* * *
Експерти на РИОСВ – Стара Загора и Регионална лаборатория – Стара Загора са на мястото на възникналия пожар
в северозападната част на града.

Започнаха допълнителни измервания на качеството на въздуха.

Във връзка с възникнал пожар в борова гора в северозападната част на град Стара Загора, екип от експерти на регионалната инспекция и регионалната лаборатория към МОСВ са на мястото на пожара.

Извършена е оценка и анализ на ситуацията, при което е преценено потенциално засегнатото население от пожара и е взето решение за разполагане на допълнителна апаратура за контрол на качеството на въздуха.

До момента не са отчетени превишения на регламентираните норми по наблюдаваните показатели от мониторинговия пукт „Зелен клин” в Стара Загора.

РИОСВ – Стара Загора продължава да следи ситуацията.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн