Стара Загора усилено се строи и модернизира, показа кметът Живко Тодоров в пътуваща пресконференция по обектите

STZAGORA.NET

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров, зам.-кметовете Йордан Николов и Янчо Калоянов събраха днес медиите на пътуваща пресконференция по новите строителни обекти в града: реконструкцията на Централния пазар по инициатива JESSICA, преасфалтирането на бул. “Цар Симеон Велики” от пресечката с бул.”П.Евтимий” (Алана) на изток, рехабилитацията по програма за енергийна ефективност на Целодневна детска градина №7 “Светулка” и новопостроената спортна зала в двора на СОУ “Иван Вазов”.

Реконструкцията на Пазара върви в график, се видя на място. Стойността на проекта е 2 818 000 лв., 900 хиляди от които са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите – собствени средства на Община Стара Загора. Кранове монтират в момента носещите метални ферми, а работници ги заваряват на място. Предстои върху тях да бъдат монтирани ограждащите конструкции и изолационните панели. Очаква се пазарът да бъде открит в новия си вид в края на месец октомври т.г. Качеството на изпълнението на строително-монтажните работи е добро, извършват се ежедневни проверки от Строителния надзор и от Инвеститорския контролна Общината. Динамиката на обекта е голяма, наситен е с много хора и техника. Изпълнителите (консорциум “Вито”-”Никон”) и подизпълнителите са старозагорски фирми и се отнасят изключително отговорно към работата.

По отношение на ламаринените павилиони в източния край на пазара, в които се продават дрехи, кметът бе категоричен, че са незаконни. Построени са върху частен проект, но са неугледни и са изпратени предписания да бъдат премахнати, като се внесат за одобрение проекти за нови, хубави павилиони.

Пътьом Живко Тодоров обърна внимание на повдигнатите и разместени тротоарни блокчета по диагонал на “Уникредит Булбанк”, както и на няколко липсващи – проблем, за който са сигнализирали граждани. Стана ясно, че причината са корени на премахнато от мястото голямо дърво, които продължават да се развиват. Те трябва да бъдат изрязани, а блокчетата – пренаредени, каза кметът. На място дойде представител на изпълнителя заедно с няколко работници, които на часа се заеха да сменят липсващите блокчета. Те не могат да изчезнат от само себе си, някой им е помогнал, каза Теодор Митев от “Пи Ес Ай”. Той обясни, че има идеи надигашите тротоара корни да бъдат горени със сол или нафта.

Следващият обект, на който ръководителите на Общината и групата журналисти се спря, бе преасфалтирането на бул.”Цар Симеон Велики”. Южното платно е готово, утре (вторник) изпълнителят “Пи Ес Ай” започва полагането на асфалт върху северното. С нанасянето на маркировката обаче ще се изчака няколко дни, за да изчезне черният асфалтов прах, който в противен случай бързо ще я замърси. Белите линии ще бъдат със светлоотразяващи перли, като самата боя ще е по-трайна от обикновената. От съвсем нов тип са и водосточните решетки – те се заключват, а под тях има перфорирани кошове, които събират боклука, за да не ги задръства. Решетките ще се отключват само за почистване от служители на ВиК – Стара Загора. Нови, изравнени с асфалта, са и кръглите капаци на шахтите с логото на Община Стара Загора. Те осигуряват гладко преминаване на автомобилите. И капаците, и решетките са произведени в Германия. Оранжевият им цвят ще изчезне с преминаването на първите автомобили. Този участък от централния булевард е един от малкото все още, правени по проект с нивелети и с цялостно подменено ВиК под настилката, включително връзките към блоковете, отбеляза Живко Тодоров.

Предстои да се премахне и цялата средна ивица между двете платна със старите пешеходни заграждения против преминаване. По средата ще бъде направено озеленяване с рози, като междувременно ще бъде изградено и напояване за зеленината, каквото вече има по същия булевард, но от блока на БКП към “Билла” в западната част на града. Пребоядисани за по-естетично в тъмносиво вместо в досегашния кафяв цвят са и стълбовете на контактната тролейбусна мрежа.


В двора на ЦДГ №7 “Светулка”, която се обновява от консорциума “Енемона”-”Ивком комерс” по проект за енергийна ефективност на обществени сгради в Община Стара Загора на стойност 1 360 000 евро (заедно с още две училища и – V-то ОУ „Митьо Станев” и СОУ „Максим Горки”, и ЦДГ № 20 „Мир”), съфинансиран 50% от Международен фонд Козлодуй, за проекта разказа директорката на детското заведение Грозданка Ранчева. Досега е направена стабилна външна топлоизолация с дебели изолиращи плоскости, изцяло подменена ще бъде дограмата. Построената през 1981 г. детска градина е преживяла досега един ремонт през 2003 г., когато е направена газификацията й, а през 2008 г. е поставен ламариненият покрив. За подмяна на старото оборудване ще се търсят средства от резервния фонд на Община Стара Загора в края на годината, след като текущият ремонт приключи, отбеляза кметът. За смяна са и подовите покрития от балатум и старите захабени дървени решетки на радиаторите. Трябва да се оправи и подаването на топла вода в умивалните на децата в градината, които са над 370 на брой.

Около новата спортна зала в двора на СОУ “Ив.Вазов” на стойност 2 400 000 лв. валяци приключват днес асфалтирането на изрезите около бордюрите. Самата зала с капацитет 518 седящи места ще бъде открита за първия учебен ден на 15 септември. Трибуните в нея са на колелца и “сгъваеми”, за отварянето на допълнително място, когато се наложи. Подвижни ще бъдат и модерните баскетболни кошове. Пред залата ще се оформи естетически тротоарът, ще има кафе.

В залата ще могат да се провеждат официалните мероприятия на старозагорските спортни клубове, ученически игри и пр. “Това е една много добра придобивка за Стара Загора. През последните 20 години няма нищо друго построено в града, което да е свързано със спорта, и се чувстваше недостиг на спортна база, който миналата година доведе до конфликт между клубовете за графика в залите на УСШ и ДЗУ. Стойността на залата е 2,4 милиона лева, от които 1 млн. е от държавата. С държавната субсидия повечето градове си направиха училищни физкултурни салони, но в Община Стара Загора бе решено към нея да се добавят и собствени средства в размер на 1,4 млн.лв., за да се изгради настоящата красива и функционална спортна зала, която ще се ползва от целия град. За разлика от осветлението на зала ДЗУ, тукашното е отлично. Направена е и ефективна климатизация, както и озвучаване. Височината на залата е 15,50 м – колкото на 5-етажна сграда. Проектът е на проф.д-р Жеко Тилев – авторът на софийската зала “Арена Армеец”. Изпълнител е “Стройкомерс”, а изпълнението – много качествено и бързо.

Обиколката завърши с посещение в новия Общностен център в разширената и модернизирана сграда на бившето Първо кметство. Това ще бъде детска градина, в която 30% от децата ще са с потребност от специални грижи и социална интеграция. В едноетажната пристройка ще бъдат разположени кабинети за лекарски прегледи и рехабилитация. След оборудването на Общностния център ще се проведе и конкурс за назначаване на персонал. Проектът “Социално включване” към МТСП е за 1 543 339 лв. от държавата и 356 340 лв., добавени от Община Стара Загора. Сегашният екип на Общинската администрация успя да се включи в него в последния момент, след като предишните управляващи се бяха отказали от него.

През следващите няколко седмици предстои да бъде направена и първата копка на нова детска градина в Стара Загора за 80 деца на мястото на бившата Вечерна гимназия до ОДМВР. Конкурсът бе спечелен от консорциум от три старозагорски фирми: “Монтажинженеринг”, “Билд” и “Информат”. Те ще я построят за една година, съобщи кметът Живко Тодоров
#

социални мрежи

3 коментари on “Стара Загора усилено се строи и модернизира, показа кметът Живко Тодоров в пътуваща пресконференция по обектите”

  • Астров wrote on 19 август, 2013, 18:44

    Евалла !!!

  • Астров wrote on 19 август, 2013, 18:57

    Но решетки от Германия – нееееееееееее !!!
    Трябваше да са Български с подобно качество и евентуално защита от кражби !!!

  • slavataner wrote on 19 август, 2013, 19:21

    Кмета, г-н Живко Тодоров и неговият екип работят отлично, и всичко е в интерес на гражданите на Стара Загора. От 1990 г. насам сме имали петима кметове, като всеки от тях е направил нещо за града ни. Но такова мащабно строителство, каквото има при кметуването на г-н Тодоров, не се сещам да се е случило. Затова пожелавам на г-н кмета да продължава да работи със същия хъс, за доброто на хубавия ни град – неповторима Стара Загора.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн