Започва кампания за възстановяване на руското военно гробище при храм-паметника в гр. Шипка

STZAGORA.NET
Инициативен комитет “Шипка” стартира кампания по събиране на средства за възстановяване на руското военно гробище в парка на храм-паметник “Рождество Христово” в Шипка. Това съобщи в Стара Загора днес Николай Атанасов, секретар на инициативния комитет, цитиран от БТА. На мястото, което през годините е занемарено, са погребани 59 военни. Те са били участници в Освободителната война 1877-1878 година. Гробището се намира на наклонен терен, на три тераси, на площ от около 40 дка, собственост на Българската православна църква.

Инициативният комитет е получил съгласието на епархийския съвет при Старозагорската митрополия за реставрирането на гробището.

Състоянието му е отчайващо, в него има паднали дървета и изглежда като джунгла, обясниха от инициативния комитет. Загубили са се и надписите на паметниците, в момента се установяват имената на погребаните там войници.

“Искаме да съберем средства и реставрираме гробището, защото считаме, че наше задължение е като българи да отдадем почит на тези, които са ни защитавали на Шипка”, обясни Атанасов. Представителите на инициативния комитет са провокирани за начинанието и от писмо на потомци на руски военен, които разбрали, че гробището е занемарено.

До месец ще стане ясна сумата, която ще е нужна за реставрирането на гробището, но вече е открита банкова сметка за дарители. Писмо за дарителска помощ ще бъде разпратено до фирми и организации. Предстои изготвяне на идеен проект.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн