Живка Аладжова обсъди с областния управител на Габрово организацията на тържествата на Шипка на 24 август

STZAGORA.NET

Областният управител в Стара Загора Живка Аладжова обсъди днес на връх Шипка с Николай Григоров – Областен управител на област Габрово, подготовката и  организацията на Националното честване „136 години Шипченска епопея”. Кулминацията на отбелязването е на 24 август (събота), когато в ранното утрото ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в Соколския манастир, след което стартират туристическите походи, а в обедния час ще започне тържествената част пред Паметника на Свободата. Честванията се провеждат под патронажа на Президента  на РБългария Росен Плевнелиев.

В работната среща на върха участваха представители на областните дирекции  на МВР, на районните управления „Полиция” и на общинските администрации от градовете Казанлък и Габрово.

Областният управител на Стара Загора заяви, че ще окаже пълна подкрепа за провеждането на тържествата. “Длъжни сме да направим организацията перфектна, идеята  е да се „съживи” съдбовния момент и да се припомни подвига на чутовния връх, така че всеки, изкачил Шипка да го усети в душите си”, каза Аладжова.

В историята на почти всяка война има един критичен момент, едно сражение, което предопределя изхода й. За Освободителната война този преломен момент е свързан именно с Шипченската епопея. Той предопределя историята на България и на целия Балкански полуостров и заслужава нужното внимание и почит в национален план. Националното дружество „Традиция” ще отвори героичната страница от българската история, пресъздавайки  епичните боеве – източно от Паметника на Свободата.

Тазгодишните мероприятия включват две изложби на Регионалния исторически музей в Габрово, съвместно с Регионалната библиотека „Априлов–Палаузов”, експозиция на творбите от детския художествен пленер на връх Шипка; изложение на НД „Традиция” в Габрово и Казанлък. 200 деца ще участват в състезанието по изкачване на стълбите към Паметника на Свободата от областите Стара Загора, Габрово, Ловеч, Плевен и Велико Търново. Всички те след приключване на надпреварата ще имат възможност да участват в открит урок по история с проф. Андрей Пантев. На 23 август от 21 часа на пл. „Възраждане” в Габрово ще се състои тържествена заря-проверка.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн