Започна благоустрояване на градинката до храма „Св. Николай“ в Стара Загора

STZAGORA.NET

С нов фонтан, озеленяване, ефектно осветление, разноцветни плочки и нови павилиони съживяват емблематичната за старозагорци градинка „Пингвините“, до църквата „Св. Николай“. Тя е заключена в пространството между улиците „Ц.С. Велики“, „Сава Силов“ и „Х.Д. Асенов“, на север от храма. През последните 20 години зоната не е била ремонтирана, настилката и шадраванът са в лошо състояние.

Техническият проект, изготвен по поръчка на Община Стара Загора, предвижда реконструкция на декоративната настилка на обекта, включително на прилежащите тротоарни площи по бул. „Ц.С. Велики“, в участъка между улиците „Х.Д.Асенов“ и „Сава Силов“. Новата настилка е в топли тонове – жълто, охра, кафяво, светло сиво и е с дебелина 6 см. Ще бъдат положени и павета тип „Палио“ в жълто, сиво, кафяво и антрацит, с положен импрегниращ пласт за удължаване живота на изделието, които ще оформят фигури в свободни форми около шадравана. Другият вид настилка е от мозаечни плочи в цвят охра, а на тротоара ще се полагат павета тип „Бехатон“ в жълто, червено и сиво. Предвижда се поставяне на нови дървени павилиони за продажба на цветя, разположени в групи по 4 в западната част на градинката.

Съществуващите дървета с обемисти корони – липи, орехи, кестени и айлант, които създават дълбоки сенки, ще бъдат запазени. Зелените площи също ще запазят сегашния си вид, но ще бъдат повдигнати чрез подпорни стенички на 40 см., като се осигуряват места за сядане по тях, чрез монтиране на дървени фризове. Стеничките ще бъдат изградени от бетонни тухлички, а от вътрешната страна ще има хидроизолация. Външната страна ще бъде облицована с бетонови плочки, имитиращи камък. Тази облицовка ще бъде разположена и около шадравана, който ще бъде облицован с естествени каменни плочи. Дюзата на фонтана ще създава висока разпенена струя, с изключителен визуален ефект, особено през вечерните часове на денонощието, когато ще бъде осветена. Предвижда се и ефектно парково осветление.

По друг инвестиционен проект ще бъде изградена автоматизирана поливна система за площно и капково напояване, както и водни ефекти на съществуващия фонтан. Предвиден е питеен фонтан, както и 4-часова филтрация за водата на шадравана. Инсталацията включва и циркулационна помпа, която ще връща пречистената и обеззаразена вода обратно във фонтана.

Новата растителност ще бъде изцяло съобразена с климатичните условия на Стара Загора и специфичното изложение на градинката. Създават се декоративни групи от туи с форма „Smaragd” и „Globosa”. Оформените красиви декоративни храстови групи от вечнозелената махония , чиито листа се обагрят в червено през зимата, както и от чашкодрян и лавровишня, ще бъдат съхранени.

В по-сенчестите части се изгражда нисък жив плет от чемшир (Buxus sempervirens), групи с бавнорастящия обикновен тис (Taxus baccata) и разклонения вечнозелен храст Джел (Ilex aquifolium). На полуслънчевите места се разполагат цъфтящи храсти – Спирея (Spiraea japonica), Дойция (Deutzia), Орлови нокти (Lonicera japonica) и др. ще има и сезонни цветя, а уличната растителност ще се подмени с кълбовидна софора.
#

социални мрежи

1 коментар on “Започна благоустрояване на градинката до храма „Св. Николай“ в Стара Загора”

  • Николай wrote on 6 август, 2013, 20:57

    Не слагайте павилиони.Правите нещо  много добро.Спрете с тези павилиони,даже и за цветя.
    Трябва ли да се прави подписка до общината? https://stzagora.net/ нека инициира допитване до  своите посетители да  се знае мнението  на старазагорци.Всички мои познати с които говорих са ПРОТИВ поставянето на павилиони.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн