Новият управител на “ВиК” Радостин Миланов: Ще водим агресивна политика за събиране на вземанията от нередовните платци

STZAGORA.NET

Новият управител на “Водоснабдяване и канализация” ЕООД в Стара Загора инж.Радостин Миланов даде днес встъпителната си пресконференция, след като пое ръководството на дружеството преди два дни – на 29 юли 2013 г. Той наследи на поста досегашния управител инж. Румен Райков, който бе начело на “ВиК” през последните 7 години и половина. “С него сме в отлични взаимоотношения и се разделихме съвсем колегиално и приятелски. По отношение на колектива – не съм дошъл, за да правя персонални промени, а да работим”, бяха едни от първите думи на Миланов.

Назначението си начело на “ВиК” ЕООД – Стара Загора Радостин Миланов приема по-скоро като поръчение, свързано с политиката, която ще изпълни сегашният кабинет. Уточнява, че е бил избран на експертен принцип заради образованието и трудовата си биография*: “Знам, че имаше и други кандидати. Не е тайна, че дори и служители на дружеството са участвали. Защо точно аз съм избран, не мога да кажа.”

Радостин Миланов намира финансовото състояние на “ВиК” ЕООД – Стара Загора за добро въз основа на отчета за 2012 г., заверен от одиторска фирма, с който се е запознал. Няма проблем по отношение на това, да бъдат изплащани заплатите и разходите за електроенергия.

Най-сериозният въпрос пред дружеството според него е да продължи намаляването на загубите на вода, които от около 49% в момента според него могат да бъдат сведени до 45%, въпреки че не приема термина “нормален процент загуби”. За целта смята, че са нужни и усилията на общините. В момента по този въпрос на територията на Казанлък и Стара Загора се изпълнява безизкопна подмяна на големи участъци магистрални водопроводи в градски условия. “Това е трудна задача. Свързана е с комуникация с общините, с други дружества, с частни интереси и липса на подземен кадастър, което е проблем на всяка община”, коментира Радостин Миланов.

Според новия управител една от много добрите инициативи през последните месеци на предишното ръководство и лично на инж.Румен Райков е смяната чрез обществена поръчка на “EVN-България” като доставчик на електроенергията за “ВиК” с “Енергийна финансова група” АД, предвид предложената от частното електроснабдително дружество по-ниска цена на тока с около 5-6 лева на мегаватчас, тъй като електричеството за помпите, прехвърлящи питейната вода от поречието на Тунджа през Средна гора към Стара Загора, е основно разходно перо. Икономията от това за “ВиК” – Стара Загора е в размер на около 30 хиляди лева месечно. Дали и кога ще се променя цената на водата за старозагорци, е въпрос на много сериозен финансово-икономически анализ, който е тясно свързан и с отношенията с ДКЕВР, категоричен е Миланов.

Сред приоритетните задачи на новия управител е техническото превъоръжаване на дружеството, като една от най-належащите мерки е смяната на старите камиони ЗИЛ с разход на бензин от порядъка на 50 л на 100 км с по-съвременни машини. Изключително сериозно внимание ще се обърне на събирането на неплатените сметки за вода от крупни платци със задължения от порядъка на стотици хиляди лева. “Те развиват дейност за сметка на държавата. Дружества, които “вървят на един крак”, трупат задължения не само към “ВиК”. Положителното в тази насока е, че инж.Райков е създал от 2 месеца насам специален отдел, който комуникира по телефона с длъжниците и ги приканва да си платят задължението. Това е политика, която дава реални резултати обикновено след шестия месец”, каза Радостин Миланов. Ще се води непрекъсната борба и с поливанията на градини с питейна вода, както и с кражбите на вода.
* * *

* Радостин Миланов е завършил с отличие специалност “ВиК” на Строителния техникум “Кольо Фичето” в родния си град Бургас с квалификация “Водопроводчик IV разряд”. Строителен инженер със специалност “Промишлено и гражданско строителство” става във Висшето народно военно строително училище “Ген. Благой Иванов” в София, което завършва през 1988 г. с отличен успех от държавния изпит и мн.добър 5.03 от семестрите през 5-те години на обучение. Трудовата си биография започва същата година в Строителни войски на Старозагорската дивизия, в казанлъшкия полк, който обслужва оръжейницата “Арсенал”. Първият му голям обект, на който е назначен, е в Мъглиж, по водоснабдяването на “Завод 4″ на “Арсенал”, въведено в експлоатация през 1990 г. Паралелно с това ръководи допълнителното водоснабдяване на Стара Загора от района на Зимница-Ветрен с дебит 600 л/сек, от общо 1500-те литра в секунда, които влизат на входа на областния град. Работил е и по водоснабдяването Радунци-Селци, както и по строителни обекти в “Арсенал”.

През 1992 г. напуска системата на Строителни войски и започва работа като началник строителни обекти в СД “АСПИД-5″, Казанлък. Там работи в продължение на 6 години по допълнителното водоснабдяване на Гурково от района на мина “Паисий” и по проекти, свързани с ремонтна дейност на участъци от водопреносната и канализационната мрежа в Старозагорска област в обширен район от Гурково до Калофер. Тогава за пръв път влиза в комуникация с “ВиК” – Стара Загора. Под негово ръководство се изгражда колектора на промишлената зона в Казанлък и ремонта на водоснабдяването и канализацията на Районната болница в Казанлък. От 2005 до 2009 г. изпълнява десетина малки договора по инвестиционната програма на “ВиК” – Стара Загора, на обща стойност около 400 хил. лв. Изпълнител е на целия воден цикъл на Павел баня.

В определен период Радостин Миланов е бил член на ДПС и общински съветник в Павел баня в мандата 2007-2011 г., но напуска първо групата общински съветници, а веднага след това и партията със заявление, в което като мотиви посочва “неспазване на устава на ДПС от членовете на Общинския съвет, погазване на демократичните принципи на ръководство и управление, наличието на съществени различия по отношение на кадровата политика в ДПС и комуникацията с останалите политически сили на територията на община Павел баня, непоследователно и конюнктурно отношение във връзка с позицията и поведението спрямо кмета на община Павел баня и част от неговата администрация. За последните 4 г. тези отношения бяха променени 4 пъти, което показва политическа незрялост и некомпетентност, като с умишлено създадения хаос се цели единствено и на всяка цена да бъдат задоволени личните интереси на самопровъзгласилата се клика от ръководители на ДПС в Павел баня.” Преди последните местни избори е поканен от депутата Спас Панчев да стане член на Земеделския съюз “Ал. Стамболийски”, и така става отново член на Общинския съвет в Павел баня.
#

бутони за споделяне

1 коментар on “Новият управител на “ВиК” Радостин Миланов: Ще водим агресивна политика за събиране на вземанията от нередовните платци”

  • Анонимен wrote on 2 август, 2013, 10:50

    ВЪЗПИТАНИК НА БИВШИТЕ СТРОИТЕЛНИ ВОЙСКИ! ХВАЛА МУ! УСПЕХИ!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн