Стара Загора се завърна в света на леката атлетика

STZAGORA.NET
На 27 и 28 юли 2013 г. Стара Загора преживя и домакинства на едно изключително събитие. На територията на едно от най-съвременните спортни съоръжения в България – обновения стадион „Берое”, се проведе 66-то Балканско първенство по лека атлетика за мъже и жени.

Стадионът разполага с най-голямата козирка в страната, съоръжен е с модерно осветление и информационно табло, а капацитетът му, след монтиране на новите седалки, е 15 000 места.

Истинска гордост за старозагорци е най-новата, най-бързата и щадяща състезателите от травми лекоатлетическа писта в България, която прие най-добрите атлети на България и на още 11 държави-членки на Асоциацията на балканските атлетически федерации.

Тази писта има своята славна история. Преди повече от 24 години тук, на коридор №5, легендарната българска спортистка Йорданка Донкова постигна един от най-дълго запазилите се световни рекорди в леката атлетика – 12.21 секунди в дисциплината 100 метра с препятствия – рекорд, непобеден и до днес. В специалното си обръщение към домакините и организаторите на форума Йорданка Донкова изказа искреното си съжаление, че не е сред тях.

„Въпреки че не мога да споделя с Вас този прекрасен момент на завръщането на „Царицата на спортовете“ под Аязмото, Ви уверявам, че Стара Загора и стадион Берое имат специално място в моето сърце. Благодаря сърдечно на спортната общественост в града за поставената паметна плоча, която напомня за постигнатия на тази писта и ненадминат все още световен рекорд. Нека младите хора знаят, че един от най-дълго запазилите се световни рекорди в леката атлетика остава непобеден вече повече от 24 години. Вярвам, че Стара Загора винаги е била едно отлично място за спорт и се радвам, че той получава прекрасни условия и Вашата безрезервна подкрепа” – пише в писмото си Донкова.

Преди ремонта на пистите общинската администрация на кмета Живко Тодоров предостави за фонда на Регионалния исторически музей парче от „най-бързия” коридор, пазещ спомена за този неповторим спортен подвиг. На тази писта са мерили сили и участниците в авторитетния международен турнир „Самарско знаме”. След 28 години градът отново домакинства на лекоатлетически игри от висок ранг. В продължение на 2 дни Стара Загора и обновените писти на стадион „Берое” бяха арена на спортни битки и голям спортен празник за всички жители и гости на областния център.

Завръщането на „Царицата на спортовете“ на изградената нова синтетична писта под Аязмото, след толкова години, стана възможно с обединените усилия на Министерството на физическото възпитание и спорта от правителството на премиера Бойко Борисов, Община Стара Загора, Общинския съвет, Българската федерация по лека атлетика и Спортния клуб по лека атлетика „Берое”. Ремонтът на стойност от 1,2 млн. лв. е финансиран от държавния и общинския бюджет.

С тази нова и изключително модерна спортна придобивка общинското ръководство си поставя амбициозната цел – Стара Загора да получи домакинството на Европейското първенство по лека атлетика за младежи през 2017-та година, както и да възстанови емблематичния турнир „Самарско знаме”.

Старозагорци със самочувствие могат да кажат, че Стара Загора се завърна в света на леката атлетика.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн