200 души от “ВиК” – Стара Загора протестираха за втори път в подкрепа на управителя на дружеството Румен Райков

STZAGORA.NET

Вторият пореден митинг на работници и служители от “ВиК” в подкрепа на управителя на дружеството инж.Румен Райков, за когото правителството на Орешарски взе решение да бъде сменен с никому неизвестен строителен инженер от Павел баня, близък до среди от ДПС и БСП, събра не по-малко от 200 души в 12.30 часа днес пред Областната управа в Стара Загора.

Румен Райков е човекът, сложил край на 20-годишния воден режим на Стара Загора, припомниха протестиращите.

“В момента имаме положително развитие на територията на всички общини в дружеството – Стара Загора, Казанлък, Павел баня, Раднево, Гълъбово, Чирпан и др., дори и Тополовград – съобщи Стойко Петков, ръководител на отдел “Реализация” във “ВиК” – Стара Загора. – Навсякъде дейността на дружеството си личи – подменят се тръби – водоснабдяване и канализация, работят пречиствателни станции. На базата на всичко това обаче се сменя управителят. Със спускането на “парашутист” вероятно ще последват и други личностни смени. Всичко това, ако не се предотврати в началото, ще постави под въпрос цялостната дейност на дружеството.”

Главният счетоводител на “ВиК” – Стара Загора Цонка Георгиева, която е на този пост от 20 години, сподели пред медиите следното: “Финансовото състояние на дружеството е много добро. Обслужваме си редовно кредита от Европейската банка, който теглихме за ликвидирането на водния режим в Стара Загора. Той ще се изплаща до 2022 г. Обслужваме го с вноски по около 800 000 лв. на полугодие от 2009 г., като нито веднъж досега не сме ги забавили. До момента сме изплатили 4 милиона лв., остават 10 млн. Редовно се превеждат данъци, осигуровки, заплати, дивидент на държавата. Ние си изпълняваме абсолютно всички показатели, които са по договора на управителя. Така че не виждаме причина за смяната. Мнението ни е, че тя е политическа. Но недоумяваме как така един човек, който винаги е бил отворен за обществото и много е помагал на сега управляващите, решиха точно него да сменят. Във ВиК Варна по същия начин беше направена смяната, абсолютно безпринципно. Но за щастие на колегите от Варна Общината има участие в дружеството и тази безумна заповед беше блокирана. А ние сме 100% държавно дружество и изцяло зависим от министъра на регионалното развитие. За съжаление г-жа министърката Терзиева, която отговаря за нас, едва ли е разгърнала отчетите, за да види какво е състоянието, за да излезе с тази заповед. За полугодието сме на печалба около 700 000 лв. с ДДС. Средната заплата в дружеството е над 600 лв.”

Соченият за наследник на инж.Румен Райков Радостин Миланов никога не е работил във “ВиК”. Преди 2006 г. е възможно да е изпълнявал някъде поръчки на дружеството със строителната си фирма, съобщиха протестиращите.

Протестиращите опитаха да направят шествие до централата на БСП в Стара Загора, но охраняващите протеста полицаи ги спряха със забележката, че разрешеното им място за протест е само пред сградата на Областната администрация (на първата снимка).

Отговорът от МРРБ, изпратен след запитване от страна на някои медии, че решението за смяна на управителя Румен Райков е взето от “Общото събрание” на “ВиК” ЕООД е несъстоятелно, тъй като едноличното дружество е 100% собственост на държавата и няма съдружници, които да се свикат на Общо събрание. В този си вид съобщението е просто прах в очите на обществеността и на медиите, коментира главната счетоводителка. Тя съобщи още, че в момента се изработва и до края на август трябва да бъде внесен в държавната комисия бизнес-планът на дружеството за следващите 5 г. “Нямам идея как ще бъде съставен, а и оттук нататък как ще бъде изпълняван този бизнес-план”, категорична бе Цонка Георгиева.

#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн