Брифинг с участието на Добромир Карамаринов и Ивет Лалова анонсира 66-та Балканиада в Стара Загора

STZAGORA.NET

Брифинг с участието на президента на Българската асоциация по лека атлетика и на Балканската асоциация на лекоатлетическите федерации (АБАФ) Добромир Карамаринов, и на прославената наша спринтьорка Ивет Лалова, известна като най-бързата бяла жена в Европа, анонсира откриващото се утре (събота, 27 юли) двудневно 66-то Балканско първенство по лека атлетика – Стара Загора 2013.

Всичките 12 страни, членки на АБАФ, са тук, съобщи Добромир Карамаринов (на снимката – със синята риза). “Горди сме с новата писта, (на стойност 1,2 млн. лв. – бел. ред.) на която ще се проведе състезанието, с отличното сътрудничество, което имаме с Община Стара Загора, с това, че най-голямата звезда на Балканите Ивет Лалова ще участва в това състезание, и с това, че след месец Балканите ще участват със свои общи отбори (мъже и жени) в Мача на гигантите на 31 август във Франция”, каза председателят на БФЛА и на АБАФ. (Мачът на гигантите е с участието на отборите на Франция, Германия, Италия, Русия, Украйна, САЩ, сборен отбор на Скандинавските страни и на Балканите – бел. ред.)

Приветствие от името на кмета на Стара Загора Живко Тодоров поднесе зам.-кметът Иванка Сотирова (на снимката – вляво). Председателят на лекоатлетическия клуб “Берое” Иван Колев благодари на БФЛА за оказаното доверие на Стара Загора по времето, когато новата изкуствена писта бе все още само проект, както и на Община Стара Загора за пълната й подкрепа на леката атлетика.

Ивет Лалова, обявена за атлет №1 на Европа за месец юни (на снимката – в червено), сподели, че е най-щастлива, когато се състезава с екипа на България, и че на родна земя прави най-добрите си резултати. “Благодаря на Стара Загора за това, което сте направили”, каза тя.

В брифинга участваха и председателите на лекоатлетическите федерации в Армения и Хърватия Робърт Емиян (европейски рекордьор на скок дължина с 8.86 м) и Синиша Ерготич, които ще са селекционери съответно на мъжкия и на женския отбор на Балканите за Мача на гигантите.

Утре и в събота над 450 атлети на стадион “Берое” ще премерят сили в 30 дисциплини, ще бъдат раздадени 60 комплекта медали. В Стара Загора се очаква да пристигнат Анелия Нунева, Стефка Костадинова и отборите от ОАЕ и Катар на Христо Марков и Илиан Пищиков, които ще участват в стартове извън класирането.

Входът за зрителите е напълно безплатен.
* * *
Поздравителен адрес по случай започващото утре 66-то Балканско първенство по лека атлетика – Стара Загора 2013 изпрати олимпийската шампионка от Сеул (1988) Йорданка Донкова, която на стадиона в Града на липите постави на 21 август 1988 г. своя ненадминат и до днес световен рекорд на 100 м с препятствия – 12,21 секунди:

До г-н Живко Тодоров – кмет на Община Стара Загора
До г-н Добри Карамаринов – председател на Българската федерация по лека атлетика, член на Съвета на Европейската атетическа асоциация, президент на Асоциацията на Балканските атлетически федерации
До г-н Иван Колев – председател на Спортен клуб по лека атлетика „Берое”
До всички участници и гости на 66-то Балканско първенство по лека атлетика – Стара Загора 2013

Уважаеми организатори, скъпи спортисти и гости на Стара Загора,

Бих искала да изкажа най-искрени съжаления за това, че днес не мога да бъда сред Вас и да почувствам атмосферата на възродения за нови спортни победи в леката атлетика стадион „Берое“. За съжаление има важни обстоятелства, които ме задържат далеч от това паметно за мен и моята спортна кариера място.

Въпреки че не мога да споделя с Вас този прекрасен момент на завръщането на „Царицата на спортовете“ под Аязмото, Ви уверявам, че Стара Загора и стадион Берое имат специално място в моето сърце. Благодаря сърдечно на спортната общественост в града за поставената паметна плоча, която напомня за постигнатия на тази писта и ненадминат все още световен рекорд от 12.21 секунди в дисциплината 100 метра с препятствия, през месец август 1988г. Нека младите хора знаят, че един от най-дълго запазилите се световни рекорди в леката атлетика остава непобеден вече повече от 24 години.

Признателна съм на общинското ръководство, което преди да извърши ремонта на пистите, предостави на Регионалния исторически музей парче от коридор №5, на който постигнах този голям спортен успех. Вярвам, че Стара Загора винаги е била едно отлично място за спорт и се радвам, че той получава прекрасни условия и Вашата безрезервна подкрепа. Искрено се надявам, че ще продължите да развивате спорта, и че ще направите всичко възможно за завръщането на Международния турнир „Самарско знаме“.

Скъпи спортисти и треньори, пожелавам на всички достойно представяне и много покорени спортни върхове!

На добър час на 66-то Балканско първенство по лека атлетика – Стара Загора 2013!

Йорданка Донкова
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн