Паметник на генерал Скобелев ще бъде издигнат в Казанлък

STZAGORA.NET

Художник - Николай Дмитриев-Оренбургски: Ген. Михаил Скобелев на своя кон по време на Руско-турската освободителна война

В съответствие с Решение № 620 от 30 май 2013 г. на Общинския съвет в Казанлък, по предложение на Община Казанлък, направено по повод инициатива на Национално движение „Русофили“, в началото на ул. “Скобелев” – в затревеното пространство на кръговото движение, ще бъде поставен паметник на генерал Михаил Дмитриевич Скобелев.

Проектът на паметника е на арх. Венцислав Йочколовски. Той представлява фигура в цял ръст на руския пълководец, излята от бронз и поставена върху гранитен капител. Фигурата на ген. Скобелев е дело на художника Ангел Спасов и е единствената в света скулптура на военноначалника в цял ръст, която се съхранява в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“. От нея за нуждите на паметника ще бъде направена една единствена отливка.

Средствата за изграждане на паметника в Казанлък ще бъдат за сметка на Национално движение „Русофили“.

В тревната площ на кръговото движение в северозападната част на ул. Скобелев“ започнаха дейностите по нулевия цикъл – полагане на фундаментите.

Паметникът е израз на почит към героизма на руските воини по време на Руско-турската освободителна война, от края на която тази година се навършват 135 години.

Официалното откриване на паметника е насрочено за 7 септември – в дните на Десетия събор на приятелите на Русия, който традиционно се провежда на яз „Копринка“.
#vvv

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн