Стартират дейностите по Интегрирания воден проект на Стара Загора

STZAGORA.NET

Преди месец бе сключен договорът с изпълнителя на строително-монтажните работи. Под документа подписите си поставиха кметът Живко Тодоров (вдясно) и изпълнителният директор на "Трейс груп Холд" инж.Цветан Цонев.

Утре, 19 юли (петък)  от 14.30 ч. в кв. Кольо Ганчев ще бъде направена символичната първа копка, с която ще стартират дейностите по проект „Интегриран воден проект за Стара Загора”. Проектът е одобрен за финансиране по процедура BG161PO005/10/1.11/02/16 „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в агломерации с над 10 000 еквивалент жители”, по приоритетна ос 1 – „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в населени места с над 2000 екв. жит. и в населени места с под 2000 екв. жит., попадащи в градски агломерационни ареали” на Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”

Проектът се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“. Срокът за изпълнението му е 10 месеца от датата на подписване на договора, т.е. до 11 април 2014 г.

Бенефициент: Община Стара Загора
Стойност на проекта: 40 399 582 лв.
Кохезионен фонд: 31 333 916 лв.
Национално съфинансиране: 7 833 479 лв.
Финансиране от Община Стара Загора: 1 232 187 лв.
Продължителност на проекта: 30 месеца
Цел на проекта:
Изграждане, рехабилитация и реконструкция на канализационната мрежа на гр. Стара Загора и прилежащото с. Богомилово, с цел намаляване на несъответствията по отношение на дела от населението, включено към канализационната система, както и постигането на съответствие с Директива 91/271/ЕИО и на Националното законодателство.

Проектът е насочен към:

- Изграждане на нова канализационна мрежа в съответствие с капацитета на Пречиствателната станция за отпадъчни води и разрешително за заустване в гр. Стара Загора и канализационна мрежа в с. Богомилово;
- Разширение на главни колектори и отливен канал в централна градска част и кв. АПК за преустановяване на преливане и достигане на разредена вода до ПСОВ, което води до компрометиране на нейната работа;
- Реконструкция и модернизация на водоснабдителна мрежа в кв. АПК.

Дейности по проекта:

* Дейност: Проучване и проектиране
* Дейност: Строително-монтажни работи
* Дейност: Доставка на машини и съоръжения
* Дейност: Техническа помощ за организация и управление на проекта
* Дейност: Одит
* Дейност: Надзор по време на строителството

Очаквани резултати:

В резултат на изпълнението на настоящия инвестиционен проект се очаква да се реализират следните обекти от канализационна и водоснабдителна мрежа на гр. Стара Загора и с. Богомилово:

- Главен колектор II’, Главен колектор I (ОК525?519?4616?4615?830) и отливен канал на Дъждопреливник I-2 и Профил II-16;
- Главен колектор VII (РШ47 Дъждопреливник VII-3 РШ51);
- Отливен канал на Дъждопреливник VII-3;
- Канализация на кв. Кольо Ганчев-запад”;
- Канализация на кв. АПК;
- Водоснабдяване в кв. АПК;
- Канализация с. Богомилово.

Изпълнител на строително-монтажните работи по проекта е Обединение „Воден проект Стара Загора, в което влизат „Трейс Груп Холд” АД, „Пи Ес Ай” АД, „Водстрой 98″ АД, „Инфраструктурно строителство” ЕООД.

В церемонията ще участват министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, кметът на община Стара Загора Живко Тодоров, областният управител на област Стара Загора Живка Аладжова, председателят на Съвета на директорите на «Трейс Груп Холд» АД г-н Галин Михайлов, изп. директор на „Пи Ес Ай” г-н Латьо Латев АД, представители на РИОСВ Стара Загора, ВиК, Басейнова дирекция Пловдив и др.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн