Кметът Живко Тодоров: Нека да слушаме думите на Левски и да се учим от него

STZAGORA.NET

Със заупокойна служба в памет на йеродякон Игнатий, отслужена в катедралния храм „Свети Димитър” в Стара Загора, започна тази сутрин програмата на Община Стара Загора за отбелязване на 176-та годишнина от рождението на Апостола на българската свобода – Васил Левски.

Общоградският ритуал пред паметника на най-светлата личност в българската национално-освободителна борба започна със заупокойна панихида, отслужена от свещениците от катедрален храм „Свети Димитър”.

“Радвам се че сте тук, за да почетем паметта на Апостола, защото жизненият му път е свързан със Стара Загора”, обърна се към присъстващите граждани кметът Живко Тодоров. „Неговото дело е много по-голямо – национално дело. То е национален идеал за България, а това е свободата на всеки един човек. Макар и загинал много млад, той е бил изключително мъдър и неслучайно казва, че успехът, и това да се равняваме с другите европейски народи, минава през нашите задружни усилия. Точно към това трябва да се стремим всички. България да бъде задружна, да бъде силна и да отстоява своите национални идеали. Само тогава можем всички ние да намерим своето място в европейското семейство и в света, и да бъдем една истинска и силна държава. Нека да слушаме думите на Левски, нека да се учим от това, което той ни е оставил в историята и да почитаме паметта му! Поклон!“, каза в словото си кметът.

Ритуалът завърши с поднасяне на венци и цветя от Община Стара Загора, Общински съвет, Областна администрация и Старозагорския гарнизон. В него взеха участие председателят на Общинския съвет Емил Христов, областният управител Живка Аладжова, заместник-кметовете Иванка Сотирова и Янчо Калоянов, общински съветници, народните представители от политическа партия ГЕРБ и много граждани.

В церемонията се включиха Военният духов оркестър, знаменна група с националния флаг, почетен караул от Втора механизирана бригада и мъжки октет „Йоан Дамаскин”, с диригент Стефка Минкова.

Хилендарският метох, свързан с живота на Левски в Стара Загора, е отворен за свободно посещение през целия ден от 9.00 ч. до 17.30 ч.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн