Мобилна станция за контрол на въздуха направи допълнителни измервания в Раднево

STZAGORA.NET
Непрекъснатият контрол е проведен от 4 до 9 юли т.г.
РИОСВ – Стара Загора възложи на Регионална лаборатория – Стара Загора извънредни измервания на състоянието на атмосферния въздух в Раднево след постъпило искане от Общинския съвет в града. Те се проведоха с мобилна автоматична измервателна станция за периода от 4 до 9 юли 2013 г.

В непрекъснат режим пунктът измерва концентрациите на 10 замърсителя – серен диоксид, азотен диоксид, азотни оксиди, фини прахови частици, въглероден оксид, сероводород, метанови и неметанови въглеводороди, озон и амоняк.

Резултатите от проведения контрол не показват превишение на средночасовите норми по наблюдаваните показатели. Единствено превишение е отчетено на средноденонощната норма по показател фини прахови частици до десет микрона на 5 юли т.г. При норма от 50 микрограма на кубичен метър, отчетената концентрация по показателя е 63,2 мкг/m3. Запрашаването е от местни източници – наличие на прах по уличната мрежа и влиянието на автомобилния транспорт.

Раднево е една от трите общини в обхвата на РИОСВ – Стара Загора, на която периодично се извършва имисионно обследване на качеството на въздуха. Последните измервания в град Раднево са проведени през 2010 година, когато станцията измерваше нивата на същите замърсителите в рамките на 52 денонощия през различните сезони. За целия период на измервнанията е отчетено само едно превишение на нормата за фини прахови частици.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн