Раднево: Откриха археологическия парк “Нов живот за миналото”

STZAGORA.NET

Бойна кула е една от атракциите в новия парк. Снимка geodet-bg.com

Археологически парк, наречен “Нов живот за миналото” и възкресил артефакти от древността в Раднево, бе официално открит снощи със спектакъла “Звук и светлина”. Обектите в него – фрагменти от ранновизантийска крепост, зидан гроб с ритуално погребение от времето на траките, стражева кула от римската епоха, базилика и др., са разположени на площ от 13 дка. Те са копия на истински находки, открити през годините при изкопни работи в енергийния комплекс “Марица-изток”, съобщава kmeta.bg. Те бяха пренесени и възстановени по исторически модели в наистина един уникален музей на открито. На пищния спектакъл под нощното небе се изсипа буквално целият град.

Проектът “Нов живот за миналото” е струвал малко над 4 млн. лв, но огромната част от средствата – повече от 3 млн. лв, са безвъзмездна помощ от оперативната европрограма за регионално развитие.

“Раднево е енергийното сърце България, към него днес прибавяме като допълнение и уникален културно-исторически паметник”, заяви кметът на общината д-р Юлиан Илчев. Според него подобни архитектурни комплекси са най-чистият патриотичен извор и най-силният антидот срещу духовната криза.

Още на старта в комплекса са назначени над 30 души – екскурзоводи, аниматори, обслужващ персонал. Неговите стопани с основание се надяват архитектурният парк да даде силен тласък за развитие на културно-историческия туризъм в региона. В проекта са заложени като прогноза 15 хиляди посетители годишно. Входният билет за парка е на цена 7 лв.

Освен самите древни паметници, туристите ще могат да видят в парка и различни атракции – демонстрации на бойно изкуство, възстановки и спектакли по повод реални исторически събития и др. Ще бъдат предлагани и туристически пакети, в които ще се включват и посещения на рудниците и централите в “Марица-изток”.

Матей БОНЕВ
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн