Центърът за слънчев и слънчево-земен мониторинг в Стара Загора отбелязва 1 година от създаването си

STZAGORA.NET

Доц. д-р Борис Комитов

Презентация на тема “Една година Център за слънчев и слънчево-земен мониторинг – Стара Загора (ЦССЗМ)” ще се състои на 4 юли 2013 година от 10.00 часа в лекционната зала на НАОП “Юрий Гагарин”, съобщи ръководителят на Центъра доц.д-р Борис Комитов. Основните тематични направления ще бъдат:

1. Развитие на ЦССЗМ и информационния сайт HELIOTARAXY.COM през 2012 -2013г.
2. Участие на ЦССЗМ в дендрохронологичния проект на Института по астрономия с НАО “Рожен” и най-интересните, получени до момента резултати.
3. Развитие на дейностите и инфраструктурата на ЦССЗМ – Ст.Загора през 2013-2014 г. и след това.

Организаторите канят на представянето журналистите от старозагорските медии, както и представителите на всички централни телевизии, радиа и вестници в Стара Загора. Поканата важи и за всички членове на клуб “Гемма”, както и за всички любознателни граждани и гости на обсерваторията.

На присъстващите ще бъдат предоставени печатни материали, свързани с темата.

* * *
“Хелиотараксия – ЦССЗМ” е безсрочен проект с научно-изследователски, научно-приложен и образователен характер в областта на хелиофизиката и слънчево-земната физика. Проектът се реализира на територията на Старозагорска област от учени в областта на космическата физика и астрономията от Института по астрономия с НАО “Рожен” – БАН и НАОП “Юрий Гагарин” – Ст.Загора, както и от любители-астрономи, членове на клуб “Гемма”.

ОСНОВНИ ДЕЙНОСТИ:

1. Представяне на текуща информация за основните параметри на “космическото време”.

2. Научно-изследователска дейност:

* анализ на данни за “космическото време”, получени с помошта на наземни и космически наблюдателни средства, както и от собствени наблюдения;
* публикуване на резултати от наблюдения и анализи в научни списания и интернет;
* представяне на доклади и съобщения на симпозиуми и др. научни мероприятия в страната и чужбина.

3. Научно-приложна дейност:

* публикуване в рамките на сайта HELIOTARAXY.COM на оценки за актуални и дългосрочни тенденции в динамиката на “космическото време” (слънчевата и геомагнитната активност ), както и за възможните следствия върху други параметри на околната среда на Земята (йоносфера, стратосфера и ниска атмосфера, климат, геотектоника, биосфера, естествен радиационен фон и др.), възможни ефекти върху техническата инфраструктура и др.;
* провеждане на изследвания и изготване на експертни становища по поръчка на държавни и общински институции, фирми, неправителствени организации и др. юридически и физически лица.

4. Образователна и научно-популяризаторска дейност:

* изготвяне и представяне в сайта HELIOTARAXY.COM на образователни и научно-популярни лекции под формата на мултимедийни презентации във видеоформати;
* лекции на живо;
* изготвяне на издания в електронен (PDF) формат.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн