Космическото време днес: Мощна геомагнитна буря (Kp=7) – 09ч15мин

STZAGORA.NET
ГЕОФИЗИЧНА АКТИВНОСТ
През изминалото денонощие геомагнитната обстановка беше активна. Получи се комбиниран ефект от влияние на високоскоростен поток в слънчевия вятър, причинен от коронална дупка в геоефективна позиция и слабо изхвърляне на коронална маса, което достигна до Земята. В резултат на това среднопланетарният 3-часов геомагнитен Kp-индекс между 0 и 3 часа през нощта българско време достигва бал 5 (слаба геомагнитан буря, G1), между 3 и 6 часа се повиши на 6, а през последните три часа, т.е. между 6 и 9 часа българско време достигна бал 7 (мощна геомагнитна буря, бал G3). Има съобщения за мощна аврорална активност, включително и за наблюдавани сияния на средни ширини (MLA – Мid Latitude Aurora), съобщи HELIOTARAXY.COM.

Стойността на местния K-индекс в Панагюрище между 0 и 3 часа българско време е бил 5 (малка буря), но след това е спаднал и по последни данни геомагнитната обстановка над България е спокойна. През последните 24 часа данните от геостационарния спътник GOES-13 показват слаби вариации на потока на слънчевите протони с висока енергия (E=>10 MeV ; СЕЧ), които са леко над обичайния фон.

Мощната геомагнитна буря (Kp=7) е природно явление, което оказва сериозно влияние върху околната среда на Земята и технологичната инфраструктура. Тя може да се окаже причина за различни технологични аварии (смущения в работата на навигационните системи на спътници, самолети и кораби), аварии в електропреносната мрежа. Увеличава се вероятността за прояви на индивидуално и масово агресивно поведение, както и вероятността за пътно-транспортни произшествия. Зачестяват случаите на безпокойство, безсъние и употреба на лекарства с успокоително и психотропно действие. Увеличава се вероятността от инфаркти и инсулти на високи и средни ширини.

От друга страна геомагнитните бури оказват стимулиращ ефект върху хората с творчески професии – учени, писатели, художници, музиканти и др. Създават се предпоставки за активизиране на метеорологичните процеси на средни ширини в интервал от няколко дни до един месец след геомагнитната буря.

Очаква се днес активните условия да се запазят и през следващите часове. За утре и на 1 юли геомагнитната обстановка ще бъде между спокойна и смутена. Вероятността за геомагнитни смущения на средни ширини за утре е 10%, а на 1 юли е 15%. Не се очаква съществено покачване на потока на слънчевите протони с висока енергия (СЕЧ) на геостационална орбита и поради това радиационната обстановка ще бъде спокойна.

СЛЪНЧЕВА АКТИВНОСТ
През изминалото денонощие слънчевата активност беше ниска. Най-мощното изригване беше с бал ~C1.5-C1.6. То стана късно следобед вчера около 18ч българско време. През последните няколко часа слънчевият рентгенов поток е около нивото B2. На слънчевия диск се виждат 5 групи петна. Преобладава петнообразуването в южното полукълбо. Там са групите 1777, 1778 и 1780. На север от екватора са групите 1779 и новата 1781. Боулдърското число е 83, а по наша груба оценка Волфовото число е около 60. Слънчевият радиоиндекс F10.7 е 101. Скоростта на слънчевия вятър в околностите на Земята е приблизително 370 км/с.

В рамките на 3-дневната прогноза (29 юни- 1 юли) се очаква слънчевата активност да бъде между много ниска и ниска. Вероятността за изригване от клас M е средно по 15% за датите 29 юни, 30 юни и 1 юли. Вероятността за изригване от клас X, както и за протонно (СЕЧ)изригване е пренебрежима. Слънчевият радиоиндекс на 30 юни и 1 юли ще бъде около 110.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн