Предстоящо в Стара Загора: Ариана Аматьорска Лига 2013 – турнир за любители футболисти

STZAGORA.NET
Досегашнитe финалисти „FOREST” и „Траките“ отново ще участват в състезанието

Четвъртото издание на Ариана Аматьорска Лига дава заявка да бъде най-мащабното футболно събитие, организирано досега от водещата марка бира в България. Турнирът се провежда в 13 града и дава възможност на стотици аматьорски футболни отбори да се борят за голямата награда – двубой срещу шампиона на България.

Стара Загора ще бъде поредният град, който ще посрещне Ариана Аматьорска Лига 2013, като надпреварата стартира на 5 юли 2013 г. Това е и предпоследният XII регионален кръг преди големия финален турнир. Регламентът през тази година предвижда всички мачове да се играят чрез директни елиминации в рамките на три дни (петък-неделя). Тренировъчният терен на „ПФК Берое“ ще посрещне всички отбори от Стара Загора и областта, предоставяйки им най-добрите условия, за да покажат уменията си на футболния терен.

Досегашните финалисти „FOREST“ (2012 г.) и „Траките“ (2011 г.) отново ще бъдат сред претендентите за титлата. През 2012 г. „FOREST“ се представи много добре, но отстъпи на финала от „Железник“ с 0:2. След това и двата тима участваха на големия финален турнир, където представиха достойно Стара Загора и се класираха сред топ 11 на отборите от цялата страна. През 2011 г. талант на Ариана Аматьорска Лига стана Пламен Иванов от състава на „Траките“. Той имаше възможността да отиде на проби в шампиона на България „Литекс“ и да тренира под ръководството на Любослав Пенев.

За улеснение на футболните любители записването за участие в Ариана Аматьорска Лига 2013 е изцяло онлайн на официалната страница на турнира. Крайният срок за регистрация на отборите от Стара Загора и региона е до 12.00 часа на 2 юли (вторник).

Шампионът на Стара Загора ще бъде определен на 7 юли и ще представи града си на тазгодишното издание на големия финален турнир. Претендентите от регионалните кръгове ще спечелят правото да участват в заключителната финална фаза, която ще се проведе на уникалния за България и Европа мобилен стадион „Ариана Арена“. Първенецът сред аматьорските състави ще получи голямата награда – възможността да премери сили в двубой срещу професионалния шампион по футбол на България за сезон 2012/2013 „Лудогорец”. Освен това всички отбори тази година ще имат допълнителна мотивация да достигнат до финала. Организаторите от Ариана ще изпратят аматьорите финалисти на мача за Супер Купата на Европа на 30 август 2013 г. в Прага между Челси и Байерн Мюнхен. Последната специална награда в Ариана Аматьорска Лига 2013 е за най-талантливия млад състезател, който ще изкара пробен период при шампионите с надеждата да стане професионален футболист.

Както в досегашните издания, Ариана ще даде възможност на всички фенове да се включат в първенството. В надпреварата могат да участват играчи над 18 години, които не са картотекирани като професионални състезатели в първенствата на „А”, „Б” и „В” футболни групи за сезон 2012/2013. За високото ниво на турнира и правилното му провеждане и през тази година ще се грижат професионални съдии и делегати.

Развитието на турнира в Стара Загора, както и всички най-интересни новини за надпреварата, следете на www.football.ariana.bg и фен страницата на Ариана във Facebook.

* * *
Какво се случи в досегашните три издания на Ариана Аматьорска Лига в Стара Загора?

2010 г. – под мотото „Аматьори срещат професионалисти“ през 2010 г. в първото издание на надпреварата се включиха 72 аматьорски тима от Стара Загора и региона. Местен първенец стана тимът на „Ивис“, който в последствие триумфира като големия шампион на Ариана за 2010 г. Над 30 000 зрители посетиха регионалните кръгове в 10-те града, където мериха сили 1033 отбора с над 10 000 състезатели.

2011 г. – през 2011 г. в Стара Загора се включиха 94 отбора, а местен шампион стана воденият от Гошо Гинчев отбор на „Ел Галактикос“. Старозагорецът Пламен Иванов от тима на „Траките” беше избран за „Талант на Ариана Аматьорска Лига 2011” по време на големия финал на надпреварата и прекара едноседмичен пробен период в състава на Литекс. Ариана Аматьорска Лига събра през миналата година общо 1400 аматьорски отбора с над 14 000 непрофесионални футболисти от 9 града в страната.

2012 г. – 97 любителски отбора с близо 1000 аматьори футболисти се съревноваваха за титлата в Стара Загора. Надпреварата тогава се проведе в 2 етапа – квалификации и финална фаза. Отборът на „Железник“ стана шампион, след като победи на финала „FOREST“ с 2:0 в динамичен и оспорван двубой. С достигането си до финала, и двата отбора придобиха правото да играят на големия финал на Ариана Аматьорска Лига 2012 през лятото.

„Стара Загора е център на футболната карта на България. В първото издание на турнира през 2010 г. именно старозагорски тим спечели големия финал – отборът на „Ивис“ триумфира като шампион на Ариана и имаше привилегията да играе приятелски демонстративен двубой срещу шампиона Литекс. Спечелването на финала през 2010 г. е безспорно доказателство за таланта и уменията на местните състезатели, дори и на аматьорско ниво“, коментират организаторите от „Загорка“ АД.

Все повече бивши национални състезатели и известни футболни личности се включват и подкрепят турнира по места. През изминалите две години наблюдавахме на зеления терен като официални гости или участници легендата на „Берое“ Петко Петков, Христо Бонев, Георги Йорданов-Ламята, Лилчо Арсов, Златко Янков, Радостин Кишишев, Емил Кременлиев, Михаил Мадански, Здравко Здравков, Иво Андонов, Петър Михтарски, Гошо Гинчев, Пламен Гетов, Георги Чиликов и др.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн