На 20 юли отбелязваме 145 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета с възстановка на битката и курбан

STZAGORA.NET
През 2013 г. се навършват 145 години от геройската смърт на войводата Хаджи Димитър и неговите четници, загинали за свободата на България. В тяхна памет през месец юли вече 15 години се организират чествания пред паметника на войводата под връх Хаджи Димитър (връх Бузлуджа).

На 20 юли на върха, носещ името на легендарния български герой, отбелязването на годишнината от гибелта на четниците ще започне в 10.30 часа с отслужване на панихида. След което ще бъде произнесено слово за историческия път и значението на техния подвиг, и пред паметника на воеводата ще бъдат положени венци и цветя на признателност.

От 11.00 часа ще бъде направена възстановка на драматичните събития, разиграли се в Балкана през юли 1868 г. Историческата възстановка под наслов „145 години – подвигът на четата на Хаджи Димитър“ е дело на Национално дружество „Традиция“ – Регионален клуб „Традиция – 23 Пехотен Шипченски полк“ – Казанлък.

По български обичай ще бъде раздаден обреден курбан на всички, изкачили върха, за да се поклонят пред паметта на героите.

Патриотични песни и стихове ще бъдат изпълнени от изпълнители и формации от община Казанлък.

За гражданите е осигурен транспорт до връх Хаджи Димитър. Автобусите тръгват в 9.30 часа пред хотел „Казанлък“. Цената на еднопосочен билет е 2 лв., на двупосочен – 4 лв.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн