Преглед на печата – в. “Старозагорски новини”, четвъртък, 27 юни 2013

STZAGORA.NET
“Оркестър без име” поведе контрапротеста в Стара Загора, четем сред водещите новини в днешния брой на вестник “Старозагорски новини”, цитиран от Агенция “Фокус”. Фолклорен оркестър се включи в контрапротеста в Стара Загора снощи. Четиримата музиканти обясниха, че не са политически ангажирани, но искали да има ред в държавата. Те засвириха народни мотиви и поведоха шествието от около 40-ина души от Общината към сградата на Областната управа, закъдето имаха разрешение протестиращите. Начело на шествието можеха да се видят някои от “лицата на протеста” през февруари.

“Искаме работещи институции, за да се осъществят нужните промени, за които въстанахме през февруари. Ако тръгнем на нови избори, какво става?! Ако си отиде това правителство – пак избори, харчим пари и се стига до пълна дестабилизация и анархия”, аргументира се Антон Николов, едно от лицата на февруарските митинги.

“Трябва да започнем от основното каква система искаме и тогава да се променя Изборният кодекс”, категорични бяха събралите се в защита на кабинета “Орешарски”. Те издигнаха плакати с надписи: “Каним всички мислещи безплатно”, “Ние не мразим никого”, “Шанс за Орешарски и България”.

Пред сградата на Областната управа защитниците на Орешарски издигнаха отново плакатите и призоваха за търпение към правителството. След това заформиха кръшно тракийско хоро с музикалния съпровод на “Оркестър без име”.

Вестникът се е спрял и на другия протест в града срещу кабинета “Орешарски”. Около 40 старозагорци с възгласи “Оставка!”, Мафия”, “Всеки ден ще е така до победата” се събраха снощи в 19.00 часа на площада пред Общината, за да заявят позициите си. Те поискаха промяна, а не поредната подмяна, и се обявиха против политическия модел у нас. На протеста беше показана Декларация за независимост, подписана от 62-ма души, в която се казва, че “протестиращите се разграничават от лица и партии, които са вземали участие в досегашното мафиотско управление на България”. “Твърдо заявяваме, че не подкрепяме никоя партия, движение или коалиция. Не искаме нашето име да бъде свързано или употребено за нечисти цели или задкулисие от управляващите!”, се казва в декларацията. Недоволните са категорични, че техният протест не е организиран и не е платен от която и да е политическа сила. Със знамена и лозунги “Да спрем потурчването на България”, “Вън агентите на ДС от парламента” и “Старозагорци, събудете се, включете се!”, те се отправиха към Областната управа, където другият протестен митинг в подкрепа на правителството беше приключил.

И още едни акцент от темите на броя – с нови директори осъмнаха вчера две от най-големите енергийни дружества в комплекса “Марица-изток”.

С решение на Съвета на директорите на Български енергиен холдинг (БЕХ), в чийто състав са и двете дружества, оповестено в късните часове на 25 юни, от Съвета на директорите на “Мини Марица-изток” са освободени досегашният изпълнителен директор Теодор Дребов и Димо Димов.

Новоизбраните членове са минните инженери Станимир Казлачев и Щерьо Щерев. В борда остава инж.Иван Караиванов, зам.-изпълнителен директор на въгледобивното дружество. На първото заседание на новосформирания Съвет на директорите вчера за изпълнителен директор е избран Станимир Казлачев. Той е започнал работа в дружеството през декември 1994 г. като минен диспечер в рудник “Трояново 1″. С инвестиционно проектиране се занимава от 1997 г., от 2004 г. е директор “Комплексно оборудване”, а две години по-късно оглавява отдела за доставки и съхранение на оборудването в мините. На 18 юни 2010 г. е назначен за директор на Дирекция “Инвестиции”.

Новият-стар член на ръководството в мините инж. Щерьо Щерев е добре познат на хората от дружеството. Той бе изпълнителен директор на мините от 2001 до 2005 г. и добре познава работата там. Завършил е Висшия минно-геоложки институт, специалност “Разработка на полезните изкопаеми”. Има две професионални специализации в чужбина. Носител на наградата на НТС – Стара Загора, за “Концепция за инвестиране на “Мини Марица-изток” ЕАД”. При управлението на Теодор Дребов беше консултант по минните дейности. За него се знае, че не обича да стои в кабинета си, бързо се екипира, взема каската и тръгва из рудниците.

Инж. Живко Динчев поема ръководството на най-голямата топлоелектрическа централа у нас ТЕЦ “Марица-изток 2″. И досега Динчев бе член на Съвета на директорите и зам.-изпълнителен директор. С решение на Българския енергиен холдинг от 25 юни от Съвета на директорите на централата е освободен инж. Георги Христозов. На негово място влиза инж. Михаил Митков, досегашен директор на дирекция “Експлоатация” в дружеството. В Съвета остават Илко Желязков и инж. Живко Динчев. За изпълнителен директор е избран Живко Динчев, а негов заместник ще бъде инж. Михаил Митков.

Живко Динчев е завършил Техническия университет в София със специалност “Топлинна и масообменна техника”. Магистър по “Мениджмънт на персонала”. От 1995 година до момента работи в ТЕЦ “Марица-изток 2″.

Промени има и в други енергийни дружества. От Съвета на директорите на НЕК е освободен Борислав Борисов, а неговото място заема Сава Савов. Промени са извършени и в АЕЦ “Козлодуй”. От Съвета на директорите са освободени Валентин Николов, Теодор Шопов и Валентин Груев. Техните места се заемат от старозагореца Иван Генов, Александър Николов и Георги Христозов. Припомняме, че преди дни Георги Христозов оглави Съвета на директорите на БЕХ, а негов изпълнителен директор стана Боян Боев, доскорошен финансов директор на ТЕЦ “Марица-изток 2″.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн