Възстановява се чапловата колония по брега на язовир “Жребчево”

STZAGORA.NET

Сива чапла

При стартиране на теренните проучвания през 2012 г. по проект, свързан със защитените зони “Язовир Овчарица” и “Язовир Жребчево”, екипът на проекта констатира липсата на птици в гнездовата колония на сиви чапли (Ardea cinerea) на брега на яз. “Жребчево”. Дългогодишното съществуване на колонията e било прекратено по информация от местни жители най-вероятно поради безпокойство и стрелба по птиците в размножителния сезон. Природозащитниците от “Зелени Балкани” обаче тези дни са установили частично възстановяване на колонията през настоящата година в един от тръстиковите масиви. Забелязани са били 5 гнезда с яйца, преди бързо растящата тръстика да ги скрие от любопитни погледи.

Регулярния мониторинг в района е загатнал за наличието и на втора гнездова колония по бреговете на язовира, но предвид огромната брегова ивица, трудния терен и трудностите за изследване на крайбрежната ивица, възможностите тя да бъде локализирана е била нищожна. Затова съобщението на Николай Арабаджиев (служител в Спасителния център на “Зелени Балкани”) за гнездящи чапли в гора покрай язовира е било колкото неочаквано, толкова и радостно. Последвалите проучвания са установили между 18 и 20 гнезда, като младите птици в тях са били пред излитане. Субстратът, върху който са изградени гнездата, е уникален – чер бор (което не е типично за чаплите). Под иглолистните дървета има и гъст подлес, което затруднява точното преброяване на гнездата и птиците, но същевременно ги прикрива добре.

Още една приятна изненада бе била и наличието на второ малко в гнездо на морски орел край яз. “Овчарица”. Изглежда годината е добра за този вид, защото двойката за първи път отглежда второ малко, а аналогичен случай е установен от служители на “Зелени Балкани” и за двойка орли по р. Тунджа.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн