Преглед на печата – в. “Старозагорски новини” – вторник, 25 юни 2013

STZAGORA.NET
Община Стара Загора купи ресторант “Аязмото”, е водеща тема в днешния брой на всекидневника „Старозагорски новини”. Община Стара Загора вече е собственик на ресторант “Аязмото”. Това става ясно от решението на Старозагорския окръжен съд по търговско дело No 1250/2013 г. Производството е образувано по жалби на банка “Креди Агрикол”, която спечели единия от търговете за ресторанта на 8 май т.г. Публичната продан бе за удовлетворяване вземанията на Община Стара Загора от СК “Аязмото” АД, собственост на Стойчо Кълвачев. Обявената начална тръжна цена бе 285 000 лева. Сумата, с която банката спечели наддаването, бе 520 000 лв., а Община Стара Загора остана втора с предложение от 285 200 лв.

От производството по делото обаче става ясно, че банка “Креди Агрикол” не е внесла сумата от 520 000 лв. в законоустановения срок. След това съдия-изпълнителят Кръстьо Ангелов е поканил втория в наддаването. Община Стара Загора веднага е внесла пълния размер на сумата, с която е участвала в наддаването и става собственик на имота. Съдът отхвърля жалбата на “Креди Агрикол”, затова и решението му не подлежи на обжалване.

Така след многогодишна борба на местната общност и прокуратурата, след десетките опити на местните управи да бъде “спасен” заветният връх на Аязмото от бизнесмена, който искаше да строи там резиденция, най-после имотът стана общинска собственост. Дали останалите руини на ресторанта ще бъдат съборени и мястото ще бъде покрито със зеленина, или на него ще се изгради някое спортно съоръжение, оттук нататък ще решават старозагорци и избраните от тях общински съветници. Едно обаче е сигурно към днешна дата – там няма да има резиденции и никога повече метални огради няма да делят парка, сътворен от митрополит Методий Кусев, уточнява изданието.

„Заради назначения зам.-министър на транспорта автомобилният бранш плаши с блокади”, е друг акцент в броя. “Не сме доволни от назначението на Петър Киров за ресорен заместник-министър на транспорта, затова готвим протести и блокади на пътища с автомобили.” Това заяви пред “Старозагорски новини” Митко Трайков, президент на авто-мотоклуб “Родео” в Стара Загора и член на Управителния съвет на Българската асоциация на учебните центрове. Кога ще се блокират пътища и кръстовища, от бранша ще решават допълнително. Към намеренията за протести против новия заместник транспортен министър се присъединили и останалите четири големи браншови организации на автомобилните инструктори. Сред тях са Асоциацията за квалификация на автомобилистите, Съюзът по авто-мотоподготовка и др. Според Трайков назначението на Петър Киров затвърждава практиката на правителството на Орешарски да назначава задкулисно неподходящи хора на високи постове. Той обясни, че новият зам.-министър няма отношение към сектора автомобилизъм, защото от 2002 г. работи в морската администрация на Министерството на транспорта и съобщенията. Освен това е син на Володя Киров, бивш директор на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” и настоящ шеф на учебен център от системата на транспортното ведомство (звено за обучение по превоз на опасни товари). Това означава, че Петър Киров е в конфликт на интереси. “Така излиза, че партиите във властта се сменят, но хората – не”, каза Митко Трайков.

И още в броя – „Нарочиха джипи за смъртта на пеленаче”. Аутопсията обаче разкрива, че бебето е било бито. Гълъбовски полицаи се включиха в разследването за смъртта на едномесечно бебе в Симеоновград, съобщиха от ОДМВР – Стара Загора. Пеленачето Денислав издъхнало внезапно в събота, след като предния ден било имунизирано. Манипулацията била извършена от д-р Борис Михайлов от Харманли, който бил личен лекар на детето. Родителите на починалото бебе са адресно регистрирани в гълъбовското село Помощник. Затова и местните полицаи са се включили в разследването. Те са извършили оглед на къщата, в която живеело доскоро семейството, и са разговаряли с познати и съседи. Според хора от селото родителите на Денислав, които били безработни, се преместили наскоро в Симеоновград при роднини, за да търсят препитание. Междувременно ромска група от роднини на починалото дете окупира района пред полицията в Симеоновград. Протестиращите настояват за наказание на д-р Михайлов, който според тях е виновен за смъртта на детето. Според доктора обаче в петък той е поставил редовна ваксина срещу хепатит Б и бебето е било добре. Лекарят е категоричен, че няма медицински причини да се стигне до летален изход при такава манипулация.”При направената аутопсия в Съдебна медицина – Хасково, е установена черепно-мозъчна травма и кръвонасядания в коремната и бъбречната област на детето”, съобщиха още от полицията. Тепърва ще се изяснява откъде са контузиите по телцето на бебето. Разследването по случая продължава.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн