“Мини Марица-изток” плащали на БЕХ по 138 лева на час за съвети

STZAGORA.NET

Държавните мини са били шамаросвани от държавния Български енергиен холдинг с крупни суми за съвети, съобщава Агенция СТАНДАРТ.

По 138 лева на час са взимали експертите на БЕХ, за да консултират държавното дружество “Мини Марица-изток” ЕАД. Скандалният факт е станал известен при посещението на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в мините преди седмица. “Ще спрем това безконтролно изтичане на средства”, обеща министър Стойнев. Хонорарите са били разписвани по времето, когато начело на БЕХ бе Михаил Андонов. Той бе уволнен миналия вторник. Мотивите са, че е разследван и заради това му е отнет достъпът до секретна информация.

На срещата с ръководството на мините министърът припомни, че БЕХ е бил създаден да обедини капиталите и ресурсите на големите енергийни дружества, за да бъде реализиран голям енергиен проект. Стойнев не го посочи изрично, но беше ясно, че става дума за АЕЦ “Белене”, който очевидно не е затворена страница за новите управляващи.

Спирането на хонорарите съвсем не е единствената пробойна в държавните енергийни дружества. “Искаме да края на тази седмица да видим реални законодателни промени за отпушване на износа на ток и увеличаване на изкупната цена на въглищата до реалната им себестойност”, заяви председателят на КТ “Подкрепа” в мините Генчо Генчев. Той припомни, че в последните 3-4 години суровите лигнити са били продавани с по 1,5 лв. на тон под себестойността им и това е довело до тежкото финансово състояние на дружеството. Само от началото на годината “Мини Марица-изток” са на “червено” с над 40 млн. лв. загуби заради намаленото енергопроизводство в комплекса и оттам минималния въгледобив. От няколко месеца трите рудника работят вместо на четири – на две смени.

Синдикатите са категорични, че увеличаването на изкупната цена е първата задължителна стъпка за оздравяване на мините. От другия синдикат – КНСБ, дори посочиха конкретни цифри – от 71 лв. на 90 лв. на тон. “Толкова ни струва изкопаването и транспортирането на въглищата до централите”, поясни шефът на КНСБ в мините Веселин Вълканов. Той припомни, че през миналата година в бизнес плана са били записани 110 млн. лв. инвестиции в ново оборудване, ремонти и рехабилитация на багери и друга техника. Реално обаче тези жизненоважни за рудниците инвестиции са били малко над 40 млн.

Министър Стойнев обнадежди ръководството и синдикатите само по едно от исканията им – отпушване на износа на ток. “До края на месеца ще свалим таксата за пренос не електроенергия 3 пъти – от 34 лв. на 10 лв. за мегаватчас”, обеща той. Според него обаче увеличаването на цената на въглищата трябвало да почака, докато влязат свежи пари в системата. Освен това мините имали да събират и около 30 млн. лв. задължения от ТЕЦ-овете и други фирми.

Умуват да слеят рудниците и теца

В комплекса “Марица-изток” се носят слухове, че ще се реализира старата идеята за сливането на държавните Мини “Марица-изток” с ТЕЦ “Марица-изток-2″. Според някои експерти, включително и ветераните от създадения наскоро Съюз на миньорите и енергетиците в България, това било единствената възможност за оздравяване и на двете дружества. “Може да се помисли стратегически за такова сливане”, не скри, че има такава идея и министър Стойнев при визитата си в Раднево. Според експертите и синдикатите в двете дружества обаче това е стъпка назад. “Както не можем да върнем комунизма, така и не можем да възкресим стари стопански структури”, категоричен бе синдикалният лидер Веселин Вълканов.

Според миньорите и енергетиците в държавните дружества в “Марица-изток”, които произвеждат най-евтиния ток след АЕЦ “Козлодуй”, най-важното е мощностите да бъдат натоварени максимално.

Матей БОНЕВ
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн