Община Стара Загора увеличи средствата за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми

STZAGORA.NET

Десет семейства в Стара Загора са се сдобили с желаната рожба от три години насам, откакто работи общинският инвитро фонд, други са на път да го направят. В продължение на три години Община Стара Загора е осигурила 100 000 лв. за двойките с репродуктивни проблеми. „В лицето на кмета Живко Тодоров и неговия екип срещаме много приятели, които се борят за нашата кауза“ – каза Радина Велчева – председател на фондация „Искам бебе“. По думите й днес фондацията празнува шестата си годишнина с най-верния си партньор – Община Стара Загора.

Успеваемостта на процедурите е 40 на сто, а единствено Община Стара Загора от всички 29 общини, с които работи фондацията, е увеличила с 10 000 лв. средствата в общинския ин-витро фонд. Тази година кандидатстващите двойки са 25 и затова комисията към ОбС разпредели 40 000 лв. между всички тях, съобщи зам.-кметът Иванка Сотирова.

В подкрепа на иницативата присъстващите настоящи и бъдещи майки, и техните ржби получиха торта от кмета Живко Тодоров. Те му подариха първото табло със снимки на инвитро бебетата, родени с помощта на Община Стара Загора.


Фотографии с бебета ин-витро на фотографа Калина Арсова получиха д-р Даниел Вълчев – председател на комисията по общинската програма за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, и д-р Антония Тодорова – началник отдел „Здравеопазване и социални дейности“.

От 2008 г. досега в Стара Загора психологът д-р Красимира Иванова работи с две групи за психологическа подкрепа на семействата с репродуктивни проблеми.

Иван Иванов от Българския алианс по кръводаряване съобщи, че до 1 година се очаква да има родено бебе и от майка със заболяването таласемия. Тази година се очаква да стартира проект и за болните от диабет. От създаването на Държавния фонд за асистирана репродукция през 2009 г., до януари 2013 г. са родени над 3000 бебета, при 27 на сто успеваемост, отчетоха от фондацията.

Шестата годишнина на „Искам бебе“ стартира в Стара Загора с акция за доброволно и безвъзмездно кръводаряване в полза на жените с репродуктивни проблеми, страдащи от таласемия. До края на деня фондацията провежда на бул. „Цар Симеон Велики“ (до гъбата) благотворителен пазар на авторски изделия, ръчно изработени от жени с репродуктивни проблеми. От 17.00 до 19.30 ч. в парк „5-ти октомври” ще има детски празник с конкурс за детска рисунка, игри, рисуване на лица, прически и други забавления.

Ще се проведат и неформални срещи с двойки с репродуктивни проблеми. През целия ден ще има възможност за среща и обмяна на опит с двойки, които вече са сбъднали мечтата си за дете, с жени – донори на генетичен материал, с психолози, както и с лекари от различни клиники по репродуктивно здраве в страната.

Поканени са всички, които се борят за своя рожба, техните родители и приятели.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн