„Загорка” АД дарява 73 019 лева за проекти по опазване на околната среда по програмата “Загорка зелен фонд”

STZAGORA.NET


„Загорка“ АД обяви печелившите проекти в дарителския конкурс Загорка Зелен Фонд. Общата стойност на даренията е 73 019 лв. Компанията финансира 6 проекта за опазване на околната среда с насоченост: „Зелени“ градоустройствени елементи и Природосъобразно използване на ресурсите. На церемония в пивоварна Загорка бяха обявени победителите в конкурса. Представители на комисията по оценка на проектите връчиха даренията на отличените организации.

Печелившите проекти са:


* „Иновативно представяне на екологични теми в музейна среда“ на сдружение „Приятели на музея – Русе“, с дарение 11 194 лв. Дарението връчи Евгения Друмева, главен редактор на vesti.bg (вляво).


* „ЗаГорска медия“ на сдружение „Трансформатори“, с дарение 11 800 лв. Дарението връчи арх. Петър Киряков, член на УС на КАБ (вдясно).


* „ВелоЗагора – зелено пътуване (Начинът ни на придвижване променя начина на мислене)“ на организация „Българско общество за образование и култура“ с дарение: 11 650 лв. Дарението връчи Елена Стоева, председател на УС на „Зелени Балкани – Стара Загора“ (вляво).


* „Рециклираща Арт Творилница“ на СНЦ „ Сдружение за съвременно изкуство и култура – Различният поглед”, с дарение  8285 лв. Дарението връчи Евелина Обретенова, директор обслужване на клиенти в ЕКОПАК (в средата).


* „Опознай Аязмото, за да го опазиш“ на СНЦ „Спортен клуб Сърнена гора – А2“, с дарение 13 500 лв. Дарението връчи Емил Христов, председател на Общински Съвет Стара Загора (вляво).


* „Изграждане на велоалеи и беседка в спортен комплекс „Ракета“ – с. Богомилово“ на СНЦ „СК Ракета”, с дарение 16 590 лв. Дарението връчи Николай Младенов, изпълнителен директор на компания Загорка.

Изпълнителният директор на компания Загорка Николай Младенов приветства гостите на церемонията.

Оценката на проектите и изборът на победителите бе направен от жури в състав: Николай Младенов, Невен Маджаров, Нина Владимирова (от „Загорка“ АД), Емил Христов – председател на Общински съвет Стара Загора, арх. Петър Киряков, член на Управителния съвет на Камарата на архитектите в Българи, Тодор Бургуджиев, председател на ЕКОПАК, Елена Стоева, председател на УС на „Зелени Балкани – Стара Загора“, Евгения Друмева – гл. редактор на vesti.bg, Асен Ненов – независим експерт и eколог и Ива Дойчинова – журналист, радио и телевизионен водещ.

Новото тази година в конкурса бе, че компанията даде възможност към оценката на журито да се прибави и гласът на обществеността – това се случи посредством публично гласуване на сайта на „Загорка“ АД, което протече до 14.06. Така освен фаворитите на журито, финансиране получиха и два от проектите с най-много гласове, събрани от обществеността. Това са „Опознай Аязмото, за да го опазиш“, събрал 763 гласа и „Изграждане на велоалеи и беседка в спортен комплекс „Ракета“ – с. Богомилово“, събрал 722 гласа.

С официалното връчване на даренията започва да тече и периодът за реализация на проектите, които трябва да бъдат завършени преди края на месец ноември 2013. Партньор в провеждането на инициативата е Обществен Дарителски Фонд – Стара Загора, които ще съблюдават за правилното изпълнение на всички дейности.

ОПИСАНИЕ НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ ПРОЕКТИ В КОНКУРСА ЗАГОРКА ЗЕЛЕНА ЗОНА

ПЪРВА НАГРАДА:
Организация: Сдружение „Приятели на музея – Русе“
Проект: „Иновативно представяне на екологични теми в музейна среда“
Дарение: 11 194 лв.

Целта на проекта е да се популяризира и повиши сред широката общественост познанието по проблемите на околната среда чрез методите на интерактивната игра и да се формира гражданска позиция за участие при вземане на решения.
Интерактивната игра ще бъде разработена специално за РИМ-Стара Загора и представена в три модула: „Рециклирането и рационално използване на ресурсите“, „Въздухът и как го пазим чист“, „Урбанизация, зелени системи и синантропни животински видове“. Чрез нея ще бъде предоставена лесна и достъпна информация относно рационалното използване на ресурсите, разделното събиране на отпадъци, участието на гражданското общество във вземане на решения по проблеми на опазването на околната среда.

ВТОРА НАГРАДА:
Организация: Сдружение „Трансформатори“
„ЗаГорска медия“
Дарение: 11 800 лв.

„ЗаГорска Медия“, е експериментален проект, който има за цел да предостави в ръцете на неправителствени организации и граждански сдружения възможност за интерактивна комуникация с публиката. В рамките на проекта в паркове или градини, на територията на Стара Загора ще се монтират 5 бр. медийни точки (прожекторни лампи). Техните послания се прожектират върху различни повърхности, като така се избягва отпечатването на винил, хартия или други материали. Това ще предостави възможност, граждански организации в областта на екологията да използват медийните съоръжения, за да популяризират своите инициативи и проекти. В резултат на проектът ще се изгради партньорска мрежа с правилник за съвместно управление и ползване на създадения градски канал за култура и екология.

ТРЕТА НАГРАДА:
Организация: Българско общество за образование и култура
Проект: „ВелоЗагора – зелено пътуване (Начинът ни на придвижване променя начинът на мислене)“
Дарение: 11 650 лв.

Целта на проекта е промяна на нагласите на хората за използването на велосипеди за придвижване в градската среда чрез предоставяне на актуална информация за съществуващите веломаршрути, , снабдени със стоянки за велосипеди, възможности за съчетаване на градски и извънградски транспорт за придвижване с велосипед до подходящи места за велотуризъм.

Дейностите по проекта предвиждат създаване на информационен сайт ВелоЗагора; организиране на градски празник със същото име, който включва демонстрации, парад на различни възрастови групи, отборни и индивидуални надпревари, фотоконкурс на тема „Начинът ни на придвижване променя начина на мислене”. Ще се номинират победители в категории ВелоЗагорка, Велозагорец и Велозагорче.
В резултат на проекта ще бъдат изработени минимум 100 стойки за паркиране на велосипеди. Местата за разполагане ще бъдат определени от най-големите групи участници в събитието ВелоЗагора, което ще гарантира поставянето им на места, на които целевата група има най-голяма нужда от тях.

ЧЕТВЪРТА НАГРАДА:
Организация: СНЦ „ Сдружение за съвременно изкуство и култура – Различният поглед”
Проект: „Рециклираща Арт Творилница“
Дарение:  8285 лв.

Основна цел на проекта е да се осигури отворена разностранна среда „Рециклиращата творилница”, в която чрез способите на неформално образование, изкуство и доброволчество да се спомогне за изграждането на еко съзнание у подрастващите и младежта. Да се работи за подобряване на знанията, културата и информираността им, в насока разделно събиране на битови отпадъци и възпитаване идеята за удължаване на жизнения им цикъл.

Проектът дава възможност за запълване на свободното време на младите, предлага им място, където те да могат да реализират индивидуални или групови идеи, да покажат възможностите си и да изразят себе си без рамки и стереотипи, но с отговорност към природата и включване на общността.

Част от дейностите включват: „Арт рециклачница”, изкуството чрез рециклиране, презентации на изложения, фестивали и траш-арт инсталации на утвърдени световни артисти; Нощно шествие с предварително изработени фенери от рециклиращи материали

ПЕТИ ПРОЕКТ
Организация: СНЦ „Спортен клуб Сърнена гора – А2“
Проект : „Опознай Аязмото, за да го опазиш“
Дарение: 13 500 лв.

Създаване на нова и разширена карта на парк „Аязмото“, която обхваща 9 кв.км площ. Картата ще бъде общодостъпна в интернет и ще разполага с предварително изготвени маршрути за спортно ориентиране или излети в парка с различна степен на трудност. Изграждане на система от 50 постоянни контролни пункта в парка, отбелязани на картата, чрез които гражданите могат да съставят свободни маршрути за излети и посещения. Провеждане на обучения и демонстрации за работа с компас и карта, и организиране на състезания по ориентиране.

ШЕСТИ ПРОЕКТ
Организация: СНЦ „СК Ракета”
Проект: „Изграждане на велоалеи и беседка в спортен комплекс „Ракета“ – с. Богомилово“
Дарение: 16 590 лв.

Основната цел на проекта е да се създаде място за спорт и отдих, както за децата и младежите, така и за хора от различни възрасти. Специфичната цел на проекта е да се намали риска от каране на велосипеди по пътната мрежа от деца, което е практика в малките населени места. Създаването на вело алея и беседка в спортния комплекс ще приобщи децата и към другите видове спорт, които могат да се практикуват на място. Ще създаде предпоставки за семейно спортуване, тъй като много семейства карат велосипеди заедно.
#

бутони към социални мрежи

1 коментар on “„Загорка” АД дарява 73 019 лева за проекти по опазване на околната среда по програмата “Загорка зелен фонд””

  • ДРАГАН wrote on 21 юни, 2013, 16:07

    НИТО ДУМА ЗА ПРОТЕСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ. ЗА ЦИГАНИЗАЦИЯТА И ТУРЦИЗАЦИЯТА. КАКЪВ РАЗКОШ И ЛУКС ЗА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ.ТОВА Е КРАЯТ НА БЪЛГАРИЯ. ИЛИ ОНАЗИ ПАРТИЙКА КОЯТО ВЕЧНО Е ЖИВЯЛА НА ГЪРБА НА ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК..ИДВАТ СТРАШНИ ДВЕ ГОДИНИ ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ.ЗА ЧЕСТНИТЕ ХОРА МИ Е МИСЪЛТА.И СЪД ЗА ЧЕРВЕНАТА ПАРТИЯ. ЛУСТРАЦИЯ Е СПАСЕНИЕТО.ПО ПРОСТИЧКО КАЗАНО .ЗАБРАНА ЗА ЧЛЕНОВЕТЕ НА ПАРТИЯТА И ТЕХНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ ДА СА В РЪКОВОДНИТЕ ПОСТОВЕ НА ДЪРЖАВАТА.ИНАЧЕ ВСИЧКИ НИЕ СМЕ ОБРЕЧЕНИ. СЪКРАЩАВАТ ПЕНСИОНЕРИТЕ В МОМЕНТА ОТ ВСЕ ОЩЕ РАБОТЕЩИТЕ СФЕРИ.НО ОСТАВЯТ НАЧАЛНИЦИТЕ НЕПОКЪТНАТИ.ДА ТОВА Е РЕЗУЛТАТА ОТ ТАЗИ ПАРТИЯ МАЙКА.А КЪДЕ СТЕ ЖУРНАЛИСТИТЕ.????????НО НАЛИ И ТЕ СА ОТ СЪЩАТА ПАРТИЯ. И ВСИЧКО Е ЗАРАДИ ПАРИ. ЗАРАДИ АЛЧНОСТА И……


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн