Живка Аладжова: Моята врата е отворена, имаме общи цели в област Стара Загора

STZAGORA.NET

Живка Аладжова

Областният управител Живка Аладжова продължи днес срещите си с представителите на местната власт в област Стара Загора. Аладжова започна разговорите с кметове и председатели на общински съвети, за да се запознае с основните проблеми в общините, очакващи съдействие и решение от правителството или държавните институции.

Тревогата си от неиздължена концесионна вноска от “Мини Марица-изток” към община Раднево споделиха пред областния управител кметът д-р Юлиян Илчев и председателят на ОбС Димитър Желев. Нееднократните писма до президента Росен Плевнелиев, служебния премиер Марин Райков, финансовия и икономическия министър от служебния кабинет, както и до Националното сдружение на общините не са дали резултат .

Отсъствието на концесионната вноска вече пети месец, в размер на 4 млн лева, води до финансова опасност, каза д-р Илчев. Задълженията на държавата, още повече и договорени, трябва да се спазват, подчерта Аладжова, която пое ангажимент да представи проблема на заседание на Министерски съвет, в което ще участва. Д-р Илчев и Желев поставиха на вниманието на областния управител и дългогодишния проблем с лошата инфраструктура на пътя Раднево – Стара Загора в посока ТЕЦ-овете.

Инфраструктурен проблем споделиха и кметът на община Казанлък Галина Стоянова и председателят на ОбС Николай Златанов, за който е необходима държавна подкрепа. Те запознаха областния управител с етапите по изграждането на обходния път, част от цялостния проект на тунела под Шипка. След приключване на геодезическите проучвания държавата трябва на направи проекта и да стартира изпълнението. Областният управител Живка Аладжова подчерта, че приоритет в работата й ще е партньорството и взаимодействието с общините, за да има ефективност и резултати в интерес на обикновения човек. Общ проблем за повечето общини е изработването и финансирането на ОУП (Общ устройствен план). За него днес сигнализираха и кметовете на Казанлък и Гурково.

За нас е непосилно от гледна точка на финансите, тъй като стойността на ОУП е равна на сумата на капиталовите ни разходи, съобщи Стоян Бонев, кмет на община Гурково. Бонев и председателят на ОбС д-р Иванка Дончева представиха на първата си среща с областния управител основни за общината два социални проблема- незавършения (в това състояние е четвърта година) окончателно дом за стари хора и неангажираната социално ромска общност. Социалните проблеми изискват задълбочено обсъждане и подходящи решения, каза Аладжова и предложи на общинското ръководство разговорите да продължат в близко време в Гурково с идеи и проекти за решения.

По-рано днес областният управител днес проведе работна среща и с началника на „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Стоян Колев. Разговорът им започна с пожара, станал тази нощ в с. Кънчево, община Казанлък. В действията по потушаването му се включи със съдействие и Живка Аладжова. Превантивните мерки, контролът и навременните действия в летния сезон бяха темите на срещата между областния управител и началника на ПБЗН.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн