КТ “Подкрепа” започва активни стачни действия, ако до 28 юни управляващата върхушка не промени модела си на поведение

STZAGORA.NET

ДЕКЛАРАЦИЯ от Федеративен съвет на Синдикална миньорска федерация “Подкрепа” до председателя на НС, министър-председателя на Р България, министъра на МИЕ

Ние, представителите на работещите в добивната промишленост, събрани на синдикалния ни форум, сме крайно обезпокоени от тежкото положение, в което се намира отрасълът ни.

Въгледобивът в страната е пред фалит. Предприятията работят под критичния технологичен минимум, което води до съкращаване на персонала, невъзможност за изплащане на работните заплати и увеличаване риска за трудови злополуки. Това съчетано с неадекватните политически решения и абсолютно непрофесионални кадрови назначения на всички нива в енергетиката от страна на правителството е предпоставка за ликвидиране на въгледобива в България.

Нека не забравяме, че енергийната независимост и национална сигурност се крепят точно на този въгледобив. Произведената от него ел.енергия е значително по-евтина от ВЕИ, но поради политически и законови интереси българските граждани плащат нереални цени на тока. За пореден път ДКЕВР като независима институция и регулатор на цената на ел.енергията продължава с манипулативни , несъгласувани и непрозрачни действия едностранно да определя цената на ел. енергията. Нелиберализираният пазар на ел. енергия води до изкривяване на пазарните принципи, както и до формиране на нереални цени в страната и за износа на ток.

Новите управляващи дойдоха с обещанието за професионализъм, експертност и прозрачност. Две седмици от идването си на власт стана точно обратното: решенията и действията не се обсъждат нито със социалните партньори, нито с протестиращото гражданско общество. Част от народните избранници говорят за изгонване на инвеститори и дори за национализация, което противоречи на икономическата и човешка логика. Категорично заставаме зад исканията на гражданите, протестиращи в страната за справедливо и отговорно управление и като граждани настояваме за промяна на политическия модел.

Заявяваме, че ако до 28.06.2013 г. не се промени моделът на поведение на управляващата върхушка ще предприемем действия в защита на гражданските, социалните и синдикалните ни права, отстоявайки ги чрез протести, митинги и блокиране на пътища.

Апелираме за подкрепа и солидарност от всички българи.

19.06.2013 г.
Председател:
(инж.Вл. Топалов)

(http://www.podkrepa.org/content/news.php?id=854&estate=eaudfwij)
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн