Старозагорските депутати от ГЕРБ: Групата ни ще се върне в парламента само за гласуването на нов Изборен закон

STZAGORA.NET

“Вчера взехме решение в Парламентарната група на ГЕРБ: напускаме парламента, няма да получаваме заплата за времето, когато не сме там, и ще се върнем отново само за да гласуваме нов Изборен закон”, каза на днешната среща на старозагорските депутати от ПП ГЕРБ д-р Кирил Добрев. Той припомни, че повечето български граждани са оттеглили кредита си на доверие от това правителство и от тази конфигурация на парламента, което е видно по улиците на големите градове и от лозунгите и изказите на преобладаващо младите хора от протестите. “Не можем да бъдем в парламент, в който управляващите от БСП и ДПС правят от нас едни присъстващи на срамните решения, които си гласуват. Постоянно се създават провокации спрямо нас. Нелепо е ние да участваме в тази игра”, допълни д-р Добрев.

Според него Пламен Орешарски е “немощен като премиер, мисли и говори бавно, суети се, сякаш е претърпял краткотраен съдово-мозъчен инцидент, не може да отговори кой му е предложил от трима присъстващи кандидатурата на Пеевски за ДАНС. Това е нещастието на един човек, който не си подбира кадрите, който е кукла на конци; нещастието на две-три политически сили, които повече от 20 дни не могат да съставят екипите от зам.-министри и екипите на областните управители”.

За да могат хората от протестите, хората от гражданското общество по-лесно да излъчат свои представители, които да влязат в парламента, и за да има повече народностност в Народното събрание, трябва финансовият ценз и цензът на задължителната подписка да бъде намален. Нужно е да се разчупи този явно неработещ, номенклатурен модел, който се повтаря през последните няколко избора за парламент, смята д-р Добрев. Лично той не е привърженик на идеята за въвеждането на задължително гласуване, но подкрепя отзоваването на народни представители, преференциалното гласуване за селекционирана подредба на листите и евентуалното машинно гласуване.

В ПП ГЕРБ има консенсус за това, че партията няма да яхва протестите и няма да ги дирижира по никакъв начин, каза д-р Добрев. Но направи уточнението, че лично той се гордее с изразената гражданска активност на протестиращите в София, Пловдив, Варна, Бургас и Благоевград.

Парламентът е изчерпан като съдържание, намира и старозагорският депутат от ГЕРБ Андон Андонов. “Имах възможността да почувствам обстановката на протеста и мисля, че този път наистина след 1991-1992 г. има истинско гражданско общество в София: интелигентни хора – с внуци, с деца, няма лумпени, няма провокации, като изключим вчерашния инцидент, който беше постановка от не знам коя политическа сила. Ние искаме ново Народно събрание, нов Изборен кодекс”, каза той.

По отношение на новоназначения ръководител на БЕХ инж.Георги Христозов Андон Андонов коментира следното: “Не са ми известни причините за извършената смяна. Г-н Георги Христозов е популярен в региона, тъй като е заемал различни длъжности и в “Брикел”, и в ТЕЦ-3, и в държавната ТЕЦ “Марица-изток 2″. Има противоречиви мнения за него. Има хора, които го харесват, има и такива, които не го одобряват. В ТЕЦ-2 се проявяваше като добър мениджър – централата е в добро състояние, за разлика от “Мини Марица-изток”. Г-н Боян Боев също е добър финансист, нямам лошо мнение за него. Знаете, че той беше шеф на борда на ПФК “Берое”. Нека да видим бъдещите им действия и първите им стъпки, тъй като са назначени едва от вчера. На този етап още няма нещо, което да коментираме. Относно цената на тока: тук в региона ни интересува как ще бъде формиран миксът от производители и какъв ще бъде делът на нашите електроцентрали. Това е много важно както за централите, така и косвено за Мините. Коя централа ще произвежда за износ, колко процента се предвиждат за износ от комплекса “Марица-изток”? Защото има и частни централи. Може от тяхната квота…”

Народната представителка Аксения Тилева сподели следното:

“ПП ГЕРБ ще предложи промени в Изборния кодекс, след като специалисти огледат и подготвят нещата така, че да бъдат максимално приложими и да отговарят на настоящата нужда от промяна. Не бива да правим такива корекции, които след време да ни заложат нови проблеми. Идеята ни е да участва възможно по-широк кръг от експерти. Не само представители на ПГ на ГЕРБ в парламента, но и неправителствени организации и други формации, които имат отношение към изборните процеси в България, трябва да се включат в изработването на новия Изборен кодекс.”

Без да вземе думата, на срещата на депутатите от ГЕРБ с медиите присъства и председателят на Синдикалния регионален съвет на КТ “Подкрепа” в Стара Загора Михаил Михайлов.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн