Ротари клуб Стара Загора – №1 в България, шестима са отличени с престижната награда на Ротари Интернешънъл “Пол Харис фелоу”

STZAGORA.NET

Отдясно наляво: д-р Валентин Стоянов, д-р Илия Попов, инж. Николай Шопов

Ротари – Стара Загора е обявен за клуб №1 в България, преодолявайки конкуренцията на най-силните досега клубове в София и Бургас, съобщи днес президентът му д-р Илия Попов. Сред основните заслуги на старозагорския клуб е участието му през последната година с дарения над 6500 долара в програмата на Ротари Интернешънъл “Полио плюс”, която след старта си през 1995 г. вече на практика е ликвидирала полиомиелита (детския паралич) в света. Всеки от старозагорските ротарианци е участвал индивидуално с по 100 долара.

Другата новина е, че тази седмица Ротари клуб – Стара Загора ще вземе участие в Конвента на Ротари Интернешънъл в Лисабон, Португалия. “Нашият клуб участва с най-много делегати – 36, който ще информират за представянето си на Конвента, след като се върнат”, каза д-р Попов. Това ще съвпадне с годишния отчет на Ротари – Стара Загора, който ще бъде направен на 1 юли (датата за ротация на ръководствата в Ротари в целия свят). Тогава ще стане и предаването на председателството от д-р Попов на Драгомир Кулезич (от фирмата за компютри “Актим”).

Друго от значимите достижения на Ротари клуб – Стара Загора е, че тази година от него са излъчени 6 носители на най-престижната награда на Ротари Интернешънъл “Пол Харис фелоу” (Paul Harris fellow). Това са д-р Валентин Стоянов, инж.Николай Шопов, Здравко Личев, Енчо Баръмов, Тоньо Тонев и посмъртно – проф. Митко Гогошев.

“Клубът ни нараства, в него влизат все повече млади хора чрез организациите му “Ротари Акт” и “Интер Акт”, сподели следващият Дистрикт гуверньор на Дистрикт 2482 България, старозагорецът д-р Валентин Стоянов. Той ще встъпи в длъжност на тържествена церемония, която ще се проведе в Стара Загора на 6 юли с участието на ротарианци от страната и гости от чужбина. На нея той ще поеме ръководството на Ротари – България от досегашния му дистрикт гуверньор Атанас Атанасов.

Инж.Николай Шопов, Асистент Дистрикт Гуверньор на зона 11, уточни, че в България в момента действат 87 чартирани Ротари-клуба с 2200 ротарианци. Над 30% от тях са млади хора. Те са участвали през последната година в мирните конференции в Берлин и Косово (девизът на Ротари е “Мир чрез служене”).

В Стара Загора ротарианците са 41 на брой – 38 активни и трима почетни членове. Клубът е основан през 1992 г. като пети поред в страната и е чартиран (признат, приет в световната Ротари-общност) през 1994 г. Догодина ще се чества 20-годишнината му.

Сред приноса му за общността през последните години е създаването на монументалната пластика “Птицата Феникс” на площада пред Общината в Стара Загора като символ на възраждането на града от пепелта и възхода му през последния век. Тези дни на четирите входа на Стара Загора ще бъдат поставени и табели, указващи наличието в града на Ротари клуб. Ротари – Стара Загора раздава и стипендии на даровити ученици.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн