Предстоящо: Театрален маратон В Държавен куклен театър Стара Загора

STZAGORA.NET

От 17 юни 2013 г. в Държавния куклен театър – Стара Загора започва театрален маратон. В рамките на три дни зрителите ще могат да видят шест от най-успешните пиеси от афиша за сезон 2012/2013 година. В Града на липите ще се срещнат представители на постановъчните екипи и на българската театрална критика, сред които са Юрий Дачев, Светла Бенева, Михаил Шишков. Целта на срещата е да се обсъди качеството на продуцираното през завършващия театрален сезон от Държавния куклен театър.

Какво ще може да види старозагорската публика в рамките на маратона:

17 юни 2013 година

09:30 часа
Красавицата и звярът
Автор: Шарл Перо
Сценична адаптация и режисура: Ирослав Петков
Сценография: Васил Рокоманов
Музикално оформление: Ирослав Петков
Номинация на Кирил Антонов за наградата „СИВИНА” 2013 за млад актьор от АКТ–Унима и Съюза на артистите в България за ролите си в спектакъла „Красавицата и Звярът” в Държавен Куклен Театър Стара Загора. Учредена през 2010 г., наградата „СИВИНА” отличава млади актьори, работещи в сферата на кукленото изкуство. Наречена е така в знак на преклонение пред творчеството на талантливото актьорско семейство Сивинови – Иван, Ваня, Нина и Сивина. Организатори са Асоциацията на куклените театри и Международният съюз на куклените дейци – АКТ-Унима България. Инициативата е подкрепена от Съюза на артистите в България.

11:30 часа
Пeпеляшка
По Шарл Перо
Драматизация и режисура: Елза Лалева
Сценография: Свила Величкова
Музика: Константин Цеков
Номинация за ИКАР 2013 за сценографията на Свила Величкова. Спектакълът бе представен с изключителен успех на фестивала „Цар Приказка” във Великий Новгород, Русия, който се проведе от 25 до 29 април 2013г. „Пепеляшка” бе селектирана и за участие в в конкурсната програма на Международния фестивал Babkarska Bystrica 2012. Dvojity impulz, Словакия. Представлението на сцената на Държавната опера на Банска Бистрица събра възторга и овациите на публиката.
„Старата вълшебна приказка ни дарява с много поуки, но когато тя е в „сърцето” на един театрален спектакъл с кукли, то тогава се случва истинската магия. Посланията ? се разгръщат красиво и мощно, със силата на живото изкуство. Това е възможно само в театъра и е голям късмет да можеш да го съпреживееш.”
Елза Лалева – режисьор

18 юни 2013 година

09:30 часа
Зайчето Питър
Автор: Беатрикс Потър
Адаптация и режисура: Румен Гаванозов
Сценография и кукли: Станислава Кръстева
Музика: Христо Намлиев
Адаптация и режисура: Румен Гаванозов
За пакостливото зайче Питър, което не послушало майка си, и вместо да отиде за къпини със своите братчета и сестричета, влязло в зеленчуковата градина на мистър Макгрегър да яде марули. За нещастие стопанинът скоро разбрал това, но за щастие така и не успял да го хване. Уплашеното зайче се прибрало у дома с мисълта никога повече да не влиза в тази ужасна градина, при тези ужасно вкусни марули, и този ужасно страшен мистър Макгрегър. И още нещо: вече да слуша своята стара майка-Зайка.

11:30 часа
Който не работи, не трябва да яде
Драматизация и режисура: Ирослав Петков
Сценография и кукли: Ива Гикова, Ивайло Николов
Муз.оформление: Ирослав Петков
Кой не знае тази приказка?
Кой не е чувал за нея?
Заглавието й – мъдра поговорка!
Поуката й – народна мъдрост!
На сцената – фолклорна магия!
Куклите – изписани!
Актьорите – баш майстори!

19:00 часа
Няма да платим
7-ма Международна творческа лаборатория
Импровизационна музикална комедия за възрастни
По мотиви на Дарио Фо
Художествен ръководител: Ищван Наги
Асистент-режисьор: Габриела Хаджикостова
Сценография и костюми: Адриана Найденова
Музика: Петър Цанков
Текст на песните: Матей Стоянов

19 юни 2013 година

10:00 часа
Вълшебникът от ОЗ
Мюзикъл по Л.Ф.Баум
Постановка: Боньо Лунгов
Сюжетът и героите на “Вълшебникът от Оз” са познати на всички деца и техните родители. Това прави адреса на представлението интересен за малки и големи. Спектакълът е синтетичен. В него са преплетени куклен, драматичен театър, танц, музика и филм. С богато въображение са изработени костюмите, сценографията и мултимедията в представлението.
Постановъчният екип си е поставил задачата да не променя класическата приказка, но използвайки богати изразни средства и много фантазия, да превърне “Вълшебникът от Оз” в един съвременен спектакъл.

Проф. Боньо ЛУНГОВ
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн