Фондацията на Мануела Малеева открива днес ортопедична работилница в Стара Загора

STZAGORA.NET

Мануела Малеева на старозагорските кортове. Снимка www.samaritans.bg

Фондацията на Мануела Малеева „Суисклиникал”, Швейцария, открива Ортопедична работилница в Стара Загора на 7 юни (петък) от 11:00 часа.

Ортопедичната работилница се намира до II РПУ в кв. “Железник”. Тя е плод на дългогодишния труд на Фондация „Суисклиникал” (Swissclinical) и Обществен дарителски фонд – Стара Загора.

На събитието ще присъства делегация от основните дарители на работилницата – служители на Банката на Кантон Во, Лозана – Швейцария (la Banque Cantonale Vaudoise, Lausanne – Suisse). Както и официални лица от Община Стара Загора, партньори от Българо-швейцарската търговска камара и много други дарители и приятели на фондацията, с чиято помощ и подкрепа се осъществи изграждането и оборудването на тази модерна и иновативна за България ортопедична работилница.

През 2007 г. Мануела Малеева пристига в Стара Загора по препоръка на своя приятел журналист – Юлиян Попов. Заедно с д-р Бруно Франиер, подпомагани от трима ортопедични техници, започват благотворителната си дейност в България.

Отначало работят със социални институции, а по-късно разширяват дейността си, като помагат на деца с ортопедични проблеми от цялата страна.

През юни 2008 г. на тенис кортовете на Стара Загора се организира голям благотворителен тенис хепънинг с участието на трите сестри Малееви и майка им Юлия Берберян. Събраните средства поставиха началото за развитието на проекта за ортопедичната детска помощ.

През април 2011 г. голяма група от Ротари клуб Веве-Мнтрьо-Ривиера (Vevey-Montreux-Riviera) посети Стара Загора, за да види на място работата на д-р Франиер, който е член на клуба. Впечатлени от видяното, швейцарските гости направиха дарение (15 000 швейцарски франка) в подкрепа на детския ортопедичен проект, като установиха партньорство с колегите си от Ротари клуб Стара Загора, които от своя страна също подкрепиха проекта финансово.

Как се случва проектът:
На всеки два месеца д-р Франиер пристига в Стара Загора и извършва прегледи на деца, назначава лечение, а ортопедичните техници изработват коригиращи ортопедични средства. Лечението на всяко дете се проследява, периодично се насрочват контролни прегледи, с израстването се коригират и помощните средства– шини, лонгети, ортези и протези, съобразно проблема и възрастта на детето. Понякога случаят е сложен и е необходима хирургична намеса, с последващо поддържащо лечение. Тогава д-р Фаниер, в партньорство с български екип под ръководството на д-р Петьо Братоев извършват операция във високотехнологичната старозагорска МБАЛ „Иван Рилски”.

Резултатите до момента са:
* Прегледани над 400 деца от цялата страна
* Изработени 317 помощни ортопедични средства – шини, ортези и протези
* Извършени 12 операции

Мануела познава проблемите на всяко едно дете, поддържа контакти с родителите или хората, които се грижат за него и следи неговото развитие. Искрено се радва, когато разказва истории как лечението е оказало положително влияние върху живота и здравето на детето, как е повишило качеството му на живот и интеграцията му в общността. А такива примери има много. Особено внимание се обръща на децата, отглеждани и възпитавани в социалните домове, като се следи лечението им да не прекъсва при преместване от едно социално заведение в друго.

За дейността си у нас Фондация „Суисклиникал” получи наградата на Асоциацията на обществените фондации в България за 2009 г. В края на 2012 на церемония в Стара Загора д-р Бруно Франиер и Мануела Малеева бяха удостоени с наградата “Добрият самарянин”.

Бъдещето:
Във вече оборудваната ортопедична работилница е предвидено да се обучат български ортопедични техници, които да изработват предписаните шини, лонгети и ортези. Това ще позволи да се разшири дейността и повече деца да получат помощ.

Надеждите на организаторите са, че един ден в България ще се наложи този съвременен начин на лечение на деца с ортопедични проблеми.
#vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн