Днес: Започва Международният кинофестивал “Златната липа” в Стара Загора

STZAGORA.NET

Актрисата Мария Статулова е българската звезда, която първа ще получи почетната “Златна липа” за цялостно творчество – голямата награда на Международния кинофестивал, който започва днес в Стара Загора.

Тридесет филма от 14 европейски страни, между които и продукции, номинирани за “Оскар”, са в афиша на фестивала “Златната липа”.

По червения килим пред сградата на Държавна опера Стара Загора ще дефилират родни и европейски знаменитости в седмото изкуство. Сред тях се очаква да бъдат Любо Чаталов, Мартина Вачкова, Стефан Вълдобрев, Стефка Янорова, Христо Мутафчиев, Димо Алексиев.

Водещи са Симеон Лютаков и Ирмена Чичикова. След церемонията за откриването от 20 часа на 1 юни (събота) публиката ще гледа италианския хит “Доброто общество” с Джанкарло Джанини и Мария Грация Кучинота. На фестивала ще има конкурсна и съпътстваща програма, както и секция, в която ще бъде представено националното ни кино. Прожекциите са в оперния театър и в Библиотеката. От 2 до 5 юни включително ще гледаме по 10 филма на ден в двете зали, с начални часове 11.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00 и 20.00. Всички прожекции ще бъдат безплатни за зрителите.

*
Целта на фестивала ”Златната липа” е да се популяризира европейското кино в България, като всяка година се показват най-новите и интересни филми от различни европейски страни. Фестивалът ще има две програми: конкурсна и съпътстваща. В конкурсната програма селектираните филми ще бъдат оценявани от жури с международно участие.

Всяка година съпътстващата програма на фестивала ще бъде посветена на кино от различните части на света, отделно ще има и специална секция за новите български филми, представени от създателите им и актьорския състав.

Организирането на фестивала се извършва с подкрепата на Община Стара Загора.
*

Проф. Вера Найденова е председател на журито, в което са и Ласло Ковач, Дато Джанелидзе, Юрий Дачев, Алена Ивченко. Между родните игрални филми в афиша са два с участието на Велко Кънев – “Още нещо за любовта” на Магдалена Ралчева и “Миграцията на паламуда” на Людмил Тодоров, “Чужденецът” на Ники Илиев, “Стъклената река” на Станимир Трифонов.
Филмът за любовта на Яворов и Мина на Уляна Матева – “Тя мина. Мина”, “Който тръгнал е сам” и “Аз съм домашен ученик” на Ралица Димитрова са част от програмата от български документални и късометражни продукции на фестивала. “Леки момичета”, “Животът на другите”, “Войната свърши”, “Пионери” са сред избраните заглавия в съпътстващата програма, много от които имат награди на световни фестивали.

“България трябва да присъства все по-категорично върху световната карта на стойностните артфоруми. Стара Загора е древен и красив град на поети, художници, писатели, актьори. Неслучайно искаме всяка година тук да бъдат показвани някои от най-значимите творби на европейските творци”, коментира режисьорката Магдалена Ралчева, директор на “Златната липа”. По думите й предизвикателството е голямо и суматохата около организацията донякъде прилича на снимачния процес – неизвестност, тръпка от новото и непознатото, неизбежни страхове.
* * *
ПРОГРАМА НА СЪБИТИЯТА:
1 юни 2013 г.
ДЪРЖАВНА ОПЕРА
Пресконференция фоайе 12:00
Посрещане на гости 18:00
Откриване на фестивала (35 мин.) 19:00
Прожекция на филм (140 мин.) 20:00

2 юни 2013 г.
Алея на липата – Мария Статулова, носител на първата награда за цялостен принос в киното 10:30–11:30

3 юни 2013 г.
Дискусия на тема „Ново българско кино” – хотел „Мериан палас”, водещ проф. Вера Найденова 10:00–11:30
Представяне на книга – Григор Вачков – Исторически музей, лапидариум 18:00–19:30

4 юни 2013 г.
Изложба – Йордан Радичков Опера – фоайе 11:00–12:00
Представяне на книга – Иван Андонов Исторически музей, лапидариум 18:00–19:30

5 юни 2013 г.
Пресконференция – обявяване на наградените – Операта 13.00
Церемония по закриване на фестивала 18:30
Прожекция на наградения филм 20:00

* * *
Директорът на фестивала разкри подробности около събитието и разказа за последния си филм „Още нещо за любовта“
Магдалена Ралчева, кинорежисьор и директор на новия международния кинофестивал „Златната липа“, който ще се проведе от днес до 5 юни тази година в Стара Загора, разкри подробности около събитието в интервю за предаването „Нещо повече“ по News 7. „Филмите ни не са блокбъстъри – това са чувствителни ленти, истински пример за качествено европейско кино, което се отличава с eмоционалност и реалистичен поглед“, каза Ралчева. Запитана дали не изисква прекалено много усилия и нерви организирането на кинофестивал от подобен мащаб, директорът на събитието сподели: „Усилията със сигурност са големи, но си заслужават. Това са филмови заглавия, високо оценени от техните страни, както от критиката, така и от публиката. Смятам, че филмите, които селектирахме, са интересни, вълнуващи и със съвременно звучене. Подборът не е случаен“.

Магдалена Ралчева коментира избора на град, в който да се проведе фестивалът. „Избрах Стара Загора, защото е град със значими културни традиции. Не мисля, че е правилно да се концентрира културният живот само в София“, каза тя и допълни: „Това е място, където хората отиват винаги облечени празнично на опера и театър. Все пак именно там е първата по големина опера на Балканите“.

Амбицията на директора на новия кинофестивал „Златната липа“ е „този фестивал да се превърне в културна традиция не само за България, но и за Европа. Магдалена Ралчева изказа искрена признателност към членовете на журито и към кинокритика проф. Вера Найденова. „Благодарна съм горда, че проф. Вера Найденова, която е един безспорен авторитет в киното прие поканата да оглави журито на първото издание на кинофестивала “Златната липа“.

Интересна подробност е, че по време на фестивала извън конкурсната програма на 4 юни посетителите ще могат да видят последния филм под режисурата на Магдалена Ралчева „Още нещо за любовта“ с участието на Калин Врачански, Велко Кънев, Мария Статулова и Симеон Лютаков. Относно екранния успех на филма тя заяви „Това бяха първите големи роли на Калин Врачански и Симеон Лютаков. Когато започнах снимките те все още не бяха популярни, а след като филмът тръгна по кината те бяха станали звезди и това допълнително допринесе за успеха на кинолентата“.

„Още нещо за любовта“ е първият пълнометражен филм на Магдалена Ралчева като режисьор и пожъна успех на „Наградите на българската филмова академия“, както и по време на „Бердянския международен филмов фестивал“ в Украйна.

Лентата разказва за любовта и изконните ценности, без които животът ни е обречен. През 1945 г. младият доктор Руменов, асистент на разстреляния от Народния съд проф. Станишев, е интерниран във Варна. Там той се запознава с арменеца Дикран, фотограф и любимец на целия град, чрез когото преоткрива истинското приятелство и радостта от живота. За беда Дикран претърпява злополука и състоянието му става критично. Тогава в болницата се появява красиво момиче, което иска да се венчае за него, независимо от всичко.

„В днешния забързан делник, повече от всякога имаме нужда от приятелство и любов“, каза още режисьорът и директор на международния кинофестивал „Златната липа“ Магдалена Ралчева.
#gerb

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн