Скулпторът Доко Доков стана почетен гражданин на Казанлък

STZAGORA.NET

Почетния знак на Казанлък и удостоверението за почетен гражданин прие синът на Доко Доков, поради невъзможност на скулптора да присъства на официалната церемония.

На своя тържествена сесия днес Общинският съвет на Казанлък присъди званието „Почетен гражданин” на град Казанлък на скулптора Доко Доков. В церемонията в зала „Инфра” участваха кметът на община Казанлък Галина Стоянова и бивши кметове на общината, делегации от Русия и Гърция, както и Царица Роза 2013 Юлия Попова и нейната подгласничка Петя Иванова. Присъстваха също така Областният управител Недялко Недялков и неговият заместник Петко Карагитлиев.

Доко Доков е роден на 1 май 1929 г. в Казанлък. Завършва специалност „Скулптура” в Националната художествена академия „Николай Павлович”. Автор е на три изложби в Париж и на няколко изложби в Италия, Испания и Германия, пожънали изключителен успех. Негови пластики са собственост на престижни галерии по целия свят и на редица частни колекции.

Особено големи са заслугите на Доко Доков за родния Казанлък. На художествената галерия той подарява 11 свои скулптури, оценявани на над 100 000 лв. Скулпторът е познат на своите съграждани като реставратора на Царската чешма, станала един от символите на града. Автор е на скулптурата „Тракийката”, която краси обновения градски площад. На 1 ноември 2012 г. по случай Деня на народните будители за своя цялостен принос в развитието на културата и изкуството на Казанлък и популяризирането на България пред света, Доко Доков бе удостоен с паметен плакет на община Казанлък и грамота за заслуги.

Почетния знак на Казанлък и удостоверението за почетен гражданин прие синът на Доко Доков, поради невъзможност на скулптора да присъства на официалната церемония.

По случай празника на китния град областният управител Недялко Недялков връчи поздравителен адрес на домакина на събитието и председател на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов.

Отбелязването на Празника на розата ще продължи през целия ден, като в 21 часа ще се проведе официалното откриване на тържествата на площад „Севтополис”, последвано от концерт на Георги Христов.

Изключително забавна и цветна програма са предвидили организаторите за почивните дни. В събота ще бъде отбелязан Денят на детето и Денят на Ботев, като вечерта ще приключи с тържествена заря-проверка и концерт на група „Грамофон”. Желаещите могат да посетят Казанлък и в неделя, за да се насладят на мажоретно шоу, карнавално шествие под мотото „110 години Празник на розата” и международен фолклорен фестивал. В 19 часа на 2 юни ще започне празничен фолклорен концерт с участието на Ивана.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн