От Гълъбово до края на света: Председателят на туристическото дружество Боян Палазов – по маршрута на пилигримите

STZAGORA.NET

Председателя на гълъбовското туристическо дружество Боян Палазов замина за Испания с цел да покори най-древния християнски маршрут в Европа. Всяка година милиони поклонници (пилигрими) поемат по 800-километровия път, известен под името Камино (в превод – път, вървя). Пътят е с начало от Франция, през цяла северна Испания, а крайната му точка е катедралата в испанския град Сантяго де Компостела.

„За мен е мечта и истинско предизвикателство, а за всички пилигримите е въпрос на чест да изминат цялото разстояние от 800 км пеша” – каза Палазов, като подчерта, че маршрутът е на около 1000 години.

Маршрутът е поклоннически, отвежда до мощите и гроба на Св. Яков. Легендата разказва, че Яков е бил рибар, брат на Йоан Кръстител и дясната ръка на Христос. Пътят до гроба му е показан от звезда, откъдето идва и името на бъдещия град – Компостела или Поле на звездата (Campus Stellae). Смята се, че минава точно под Млечния път и отразява енергията на звездите над него. Приема се, че Камино е изминат успешно от всеки пилигрим, извървял пеша поне 100 км.

Крайната точка - катедралата в Сантяго де Компостела, Испания.

Не са рядкост и случаите на хора, прекосили цялото разстояние пеша. Това отнема между 1 и 3 месеца, каза Палазов, като предположи, че неговите преходи ще са по 30 км на ден и смята да извърви цялото разстояние за 1 месец.

Изминалите Камино получават писмено удостоверение в Сантяго де Компостела. Маршрутът преминава през близо 2000 архитектурни и исторически обекта, които имат не само религиозно, но и светско значение. Всеки пилигрим носи със себе си талон, който подпечатва в различните точки по пътя. За поклонниците е изградена мрежа от заслони и хижи. Нощуването в тях е при не много добри условия. В спалните помещения се събират по 50-100 души. Нощувката може да е безплатна или на символична цена от 2-3 евро, в някои случаи по 10-15 евро за по-добри условия. Според вярванията, всеки, изминал пътя, получава пълна индулгенция. С течение на времето до крайната цел на маршрута са се оформили 5 пътя – един от известните имена е пътят на Наполеон. По това време се е смятало, че този път води до „края на света”, заради Гринучкия меридиан, който минава през Испания – островът Ел Йеро, най-западният остров от архипелага на Канарските острови. Смятан е за края на света поради мястото му в архипелага и е използван като географски нулев меридиан, докато се приеме Гринуич.

Почти всички, които вървят поклонническия път, приключват похода си във Финистера – 90 км след Сантяго, крайната западна точка на Испания. Там е свършвал пътят в предхристиянската епоха. Тогава хората са вървели “до края на света”, което и означава Финистера – “крайна земя”. Върви се през цялата година, не само през юни, много хора са решили да го извървят и от книгата на Шърли Маклейн. Много хора, които вървят по Камино, изчисляват да пристигнат в Сантяго точно на 25 юли, когато е рожденият ден на св. Яков. Също така всяка четвърта година, когато 25 юли се пада в неделя, я наричат година на св. Яков или свята година.

“Моето лично впечатление е, че повечето хора извървяват Камино не заради поклонението, а може би заради самия път. Също така и заради вярването, че като извървиш Камино, животът ти се променя. Дори във Финистера (края на пътя) има една скала, където хората си горят дрехите. Вярването е, че след като извървиш целия път и си изгориш дрехите, животът ти става друг. Ще разкажа, живот и здраве, когато се завърна”, обеща Боян Палазов, а от Община Гълъбово му пожелаха успех, като подпомогнаха пътуването му и очакват фотоси, на които ще е е стъпило и знамето на Гълъбово – за изложба по повод деня на града през месец август.
#

бутони към социални мрежи

2 коментари on “От Гълъбово до края на света: Председателят на туристическото дружество Боян Палазов – по маршрута на пилигримите”

  • ГЕРИ wrote on 29 май, 2013, 18:20

    УАУ, ИСТИНСКО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО! УСПЕХ!

  • Г. В. wrote on 29 май, 2013, 22:36

    Buen Kamino, Боби!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн