В Стара Загора отбелязват 25-та годишнина от космическия полет на Александър Александров и реализирането на програмата „Шипка”

STZAGORA.NEТ

На 3 юни 2013 г. в 13.30 ч. кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще се срещне с летец-космонавта Александър Александров

Александър Александров

В Стара Загора ще бъде отбелязана 25-та годишнина от втория българо-руски космически полет, съобщи Алексей Стоев, председател на Туристическо дружество „Сърнена гора”.

От 18.30 ч. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески” ще се проведе юбилейно събрание по повод 25-та годишнина от космическия полет на Александър Александров и реализирането на програмата „Шипка”, разработена в ИКИ – БАН. Предвидени са доклади на Александър Александров, проф. Петър Гецов за космическия полет и научната програма „Шипка”, както и прожекция на филми за полета и за Международната космическа станция.

Научно-техническа програма на втория българо-руски космически полет – Проект “Шипка”

Вторият българо–руски космически полет се подготвя въз основа на двустранно споразумение от 1986 г. между Националния комитет за изследване и използване на космическото пространство – България и ГЛАВКОСМОС – Русия. Подготовката на екипажите на двамата кандидати за космонавти Александър Александров и Красимир Стоянов започва през 1987 г. в Центъра за подготовка на космонавти “Ю. А. Гагарин” – Москва, Русия. През февруари 1987 г. е утвърден космическия проект “Шипка”, който включва научно-техническата програма и цялата дейност по подготовката и провеждането на полета.

В реализацията на научнта програма вземат участие над 15 научни организации, производствени и спомагателни звена от българска страна, при което в работите участват над 1000 научни работници, инженери, технолози и други специалисти. Базовата организация за осъществяването на проекта от българска страна бе Института за космически изследвания при Българската академия на науките (ИКИ-БАН).

Научния проект “Шипка” се характеризираше с комплексност и задълбоченост на научните изследвания, които бяха насочени към изучаване на основни фундаментални въпроси на Космоса и неговото влияние върху човека, като при това бяха използвани най-съвременните достижения в областта на оптичните технологии и компютърната техника от това време.

Специалистите от Филиала на ИКИ–БАН в Стара Загора също участват активно в медико–биологичните експерименти, решаването на ситуационни задачи в областта на геофизичните експерименти и научния прибор “Паралакс-Загорка”, предназначен за изследване на физиката на околоземното пространство, при което се определя вертикалното разпределение на светенето на земната атмосфера. “Паралакс–Загорка” е разработен от колектив от специалисти с научни ръководители ст.н.с. Ненчо Петков и н.с. Красимир Кънев.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн