Таньо Клисуров представи в Стара Загора новия роман на българката с германски паспорт Ана-Мария Кройц

STZAGORA.NET

Романът “Дяволите са в ада” на българката с германски паспорт Ана-Мария Кройц, която от 17 години живее и работи в родината на Гьоте, бе представен днес пред медиите в Стара Загора в присъствието на авторката от поета Таньо Клисуров (вдясно на снимката) и шефа на издателство “Палмира” Димитър Никленов.

Увлекателното 380-странично криминале е отпечатано в скандално нашумялата покрай изборите свръхмодерна печатница “Мултипринт” в Костинброд, което предопределя високото му полиграфическо качество.

Ана-Мария Кройц е името, под което пише родената в Симеоновград Румяна Куртева. “Дяволите са в ада” е вторият й роман. Между кориците на томчето е скрита увлекателен и динамичен наниз от събития, които държат читателя в напрежение до самия край, сподели Таньо Клисуров. Ето какво още каза той за книгата:

“Книгата е доста сложна като присъствие на герои. Има ретроспекции и връщания във времето, има събития, които се развиват в различни страни. Това е криминален роман, в който конците на действието дърпа главният герой – детективът Франциско да Силва. Героите са поставени в различни времеви плоскости, но същевременно се намират и в особени взаимоотношения помежду си – триъгълници, четириъгълници, които пък се преплитат допълнително помежду си. Това поддържа загадката и напрежението в романа. В него има смърт на границата с убийството, има изчезване, следене и разкрития, има секс и политическа корупция, което го актуализира към днешните събития в България. За мен беще удоволствие да прочета този роман. Както става в класическата криминална литература, доброто, благородството, в края на краищата побеждава. Героите са от различни социални прослойки. Има графиня, има известна телевизионна водеща и актриса, има стюардеса, лекарско съсловие, единият от лекарие в което е кандидат за кмет, има мафиоти, има корумпирани политици, свикнали да купуват постовете с пари, има любовник-жиголо, който също е заплетен в цялата история.”

За себе си Ана-Мария Кройц разказа следното:

“От 17 години живея в Германия, в един град между Кьолн и Бон – Тройсдорф. Там се развива и действието в романа. Но хората са си хора навсякъде – описаното може да се случи и в България, и в Германия, и в Гърция, и в Америка… Една телевизионна звезда – Мередит Кранц, изчезва мистериозно. Случаят е поверен на детектива Франциско да Силва, който се сблъсква със семейна тайна, довела до изчезването. Това е основната линия в романа. Има и странични линии, които въвеждат други герои, свързани с изчезването на тв-актрисата. Една от целите ми беше да споделя с читателите, че хората не се раждат добри или лоши. Те стават такива впоследствие, в зависимост от това, в каква посока ще поеме животът им, с какви личности ще се срещнат. Но аз вярвам в доброто и затова книгите ми имат добър край. Давам шанс на моите герои да се оправят и да поемат в правия път.”

В Германия на симеоновградчанката Румяна Куртева й липсва чисто българската атмосфера, нашенската неорганизираност. Със Стара Загора я свързва това, че нейният син се е установил да живее тук, и при редките си връщания в България тя се прибира при него тук. В Града на липите съдбата я е срещнала и с издателя на романа Димитър Никленов. “На Запад хората са като роботи: от работа – вкъщи. След 20-22 часа всички са по домовете си, вече са си легнали, готвят се отново за работа на другия ден. Няма го нашето “да излезем на кафе”, сподели нашенката.

Пред по-широката четяща старозагорска публика книгата ще има премиера от 18 часа тази вечер в Арт-клуб “Антара”. Първата премиера се е състояла на 22 май в София, представена от председателя на Съюза на българските писатели Николай Петев, като откъси от романа са били изпълнени от Славчо Пеев.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн