Статистика: Детски ясли в област Стара Загора през 2012 година

STZAGORA.NET
Към края на 2012 г. в област Стара Загора функционират 44 самостоятелни детски ясли и яслени групи към обединените детски заведения (ОДЗ) с общо 1489 места в тях, съобщават от Териториалното статистическо бюро на НСИ.

В сравнение с предходната година броят на местата в детските ясли остава почти без промяна, като в самостоятелните детски ясли местата са 1006, а в яслените групи към ОДЗ – 483.

През 2012 г. в самостоятелни детски ясли и яслени групи в състава на ОДЗ са постъпили 1 669 деца, или с 9 деца повече в сравнение с 2011 година. В края на годината за отглеждане и възпитаване в детски ясли остават 1 588 деца. От тях момчета са 843, а момичета – 745. Най-голям е броят на децата настанени в детските ясли към края на годината в Община Стара Загора – 899 и община Казанлък – 367.

2. Деца в детските ясли в област Стара Загора по общини

Разпределението на децата, отглеждани в детските ясли в областта по възраст, се запазва без изменения през 2012 година. Най-голям е делът на децата на възраст от 2 до 3 години – 84.6%, следван от дела на децата от 1 до 2-годишна възраст – 13.4%. Най-малко са децата на възраст до 1 година – 0.1%. Над 3-годишна възраст са 32 деца, или 2.0%.

В края на 2012 г. обхватът на децата, отглеждани в детски ясли в област Стара Загора е 16.8%, като се отбелязва намаление с 0.4 процентни пункта в сравнение с предходната година. Показателят се изчислява като отношение на броя децата до 3-годишна възраст, посещаващи самостоятелни детски ясли и яслени групи към ОДЗ, на 100 деца от населението в тази възрастова група в областта.

За да осигурят условия за нормално физическо и психично развитие и възпитание на децата, към края на 2012 г. в детските ясли работят 477 души персонал по основно трудово правоотношение. Медицинските специалисти по здравни грижи са 217. По-голямата част от тях са медицински сестри – 205 и акушерки (8). Немедицинският персонал, който се грижи за обслужването на децата в детските ясли, е 260 души.

Методологични бележки:

Статистическото изследване на детските ясли е изчерпателно годишно статистическо изследване, провеждано от Националния статистически институт. Обхващат се както самостоятелните детски ясли, така и яслените групи в обединените детски заведения (ОДЗ).

Източник на статистическа информация са самостоятелните детски ясли и яслените групи в състава на ОДЗ. Осигурени са данни за персонала, местата, броя и разпределението на децата по възраст.

Детските ясли се създават в съответствие със Закона за здравето и Наредба № 26 от 18.11.2008 г. на Министерството на здравеопазването (обн. ДВ, бр. 103 от 2 декември 2008 г., изм. ДВ, бр. 36 от 10 май 2011 г.) с цел подпомагане на семействата при отглеждане на деца до тригодишна възраст и за осигуряване на тяхното нормално физическо и психическо развитие. Детските ясли са организационно обособени структури, в които медицински и други специалисти осъществяват отглеждане, възпитание и обучение на деца от тримесечна до тригодишна възраст. Яслени групи могат да се откриват и в целодневни и седмични детски градини, като организацията на работа в тях не се различава от тази в постоянните ясли.

Допълнителна статистическа информация от изследването на детските ясли се предоставя на потребителите чрез отдел „Връзки с потребителите” на НСИ, е-mail: info@nsi.bg.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн