Космическото време днес – 22 май/19ч15мин: Продължително M5-изригване и ярко изхвърляне на коронална маса. Започва радиационна буря

STZAGORA.NET

M5-изригване и изпвърляне на коронална маса (SDO, STEREO-Ahead)(solarham.net).

Съвсем изненадващо и против всякакви предварителни прогнози за деня групата слънчеви петна 1745 генерира мощно изригване от клас M5 днес в 16ч32мин българско време. Явлението бе съпроводено с ярко изхвърляне на коронална маса, което е частично ориентирано към Земята.

Спътникът GOES-13 регистрира бързо нарастване на потока на слънчевите протони с висока енергия (E=> 10MeV) на геостационарна орбита. Нарастването бързо достигна около 1000 пъти над фона и това съответства на радиационна буря от бал S2.

Явлението е съпроводено с увеличаване и на потока на слънчевите протони с енергии над 100 MeV около 30 пъти спрямо обичайния им фон. Характерно за тези частици е, че те могат да проникнат до високата тропосфера (10-12 км над земната повърхност), т.е. в зоната за полети на гражданската авиация. Това означава, че има известен риск за управляващата електроника и навигационните системи на самолетите в полет. Центърът за слънчев и слънчево-земен мониторинг в Стара Загора е в готовност да пусне допълнителни бюлетини до полунощ в случай, че възникне необходимост поради допълнителни обстоятелства.

22 май/15ч00мин: Мощно изхврляне на коронална маса около западния край на слънчевия диск

Днес между 12ч30мин и 14 часа българско време беше регистрирано мощно и много красиво изхвърляне на коронална маса (видео). Тъй като явлението стана около западния край на слънчевия диск е почти изключено то да е геоефективно.

Допълнителна информация и проследяване на развитието на ситуацията – на HELIOTARAXY.COM.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн