Община Казанлък започва реконструкция на парк „Розариума“ и парк „Тюлбето“ със средства от ЕС

STZAGORA.NET
Договорът за безвъзмездната финансова помощ бе подписан от кмета Галина Стоянова на церемония в МРРБ. Стойността на проекта за основния обект е 4 870 040 лева

Момент от церемонията по подписването на договора в МРРБ.

На 20 май 2013 г. в Министерството на регионалното развитие и благоустройството кметът на община Казанлък Галина Стоянова подписа договора за изпълнение на спечеления проект на Община Казанлък „Подобряване на физическата и жизнена среда на градския център за осигуряване на устойчива и екологична градска среда за по-високо качество на живот и нови възможности за социално и икономическо развитие”. Проектът е по ОП „Регионално развитие”, Приоритетна ос 1: „Устойчиво и интегрирано градско развитие”, Oперация 1.4: „Подобряване на физическата среда и превенция на риска”, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/1.4-09/2012 „Зелена и достъпна градска среда”. Той е одобрен с Решение № РД-02-36-359/29.04.2013 г. на Ръководителя на УО на ОПРР.

Към настоящия момент финансиране получава основният обект на интервенция, който включва реконструкция и обновяване на парк “Розариум” и лесопарк “Тюлбето” със свързваща ги велоалея и изграждане на нов паркинг за леки коли и автобуси до входа на лесопарк “Тюлбето”. Това каза на пресконференция в Града на розите заместник-кметът по програми, проекти, младежка политика и хуманитарни дейности Лилия Цонкова.

Двата парка са тематични и емблематични за града. Те са най-големите и предпочитани за посещение и разходки от жители на Казанлък и туристи. В парк „Розариум“ впоследствие ще бъде изграден и Музей на розата, за който има отредено място и напълно готов технически проект. В лесопарк „Тюлбето“ е разположена Тракийската гробница, паметник на културата със световно значение.

Стойността на проекта в частта му за основния обект, която е одобрена за финансиране, е 4 870 040, 66 лв. Съфинансирането, което ще отдели общината, е на стойност 243 502,03 лв. Предвиденият срок за изпълнение е 21 месеца след подписване на ДБФП. Съгласно изискванията на настоящата схема за финансиране към основния обект, Общината разработи и подаде още 5 допълнителни обекта. Това са цялостна реконструкция на три основни и централни улици в града.

ОБЕКТ 1. Реконструкция на улично платно, тротоари и осветление и обособяване на велосипедна алея на ул. „Шипченска епопея” от парк „Розариум” до кръстовище с ул. „Орешака” с организиране на кръгово движение на кръстовището.

ОБЕКТ 2. Реконструкция на улично платно, тротоари, и осветление и обособяване на велосипедна алея на ул. „Шейновска“ от ул. „Шипченска епопея” до ул. „Орешака”, в т.ч. и реконструкция на кръстовище пред Дом на културата „Арсенал“.

ОБЕКТ 3. Рехабилитация на улично платно, тротоари и осветление и обособяване на велосипедна алея на част от ул. „Орешака“ от ул. „Шипченска епопея“ до ул. „Шейновска“ и ул. „Любомир Кабакчиев” от ул. „Орешака” до бул. „Никола Петков”, реконструкция на два парка.

ОБЕКТ 5. Зона за отдих на ул. „П. Д. Петков” в кв.38, УПИ I-за озеленяване, с площ 2330 кв.м и на ул. „Бузлуджа” в кв. 35, УПИ Х, с площ 950 кв.м и изграждане на една спортна площадка.

ОБЕКТ 6. Спортна площадка в кв. 450, УПИ II-за младежки дом и увеселителен център, с площ 1000 кв.м, всички на обща стойност 2 248 039,38 лв.

Допълнителните обекти също са оценени и одобрени за финансиране и са в процес на изчакване на освобождаване на финансов ресурс по настоящата схема. Този проект ще бъде един от най-мащабните и видими за всички жители на общината, който осезаемо ще промени жизнената среда и ще направи града по-привлекателен и желан.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн