От 1 юни Стара Загора е домакин на първия Международен кинофестивал „Златна липа“

STZAGORA.NET
Актрисата Мария Статулова е българската звезда, която първа ще получи почетната “Златна липа” за цялостно творчество – голямата награда на Международен кинофестивал, който започва на 1 юни в Стара Загора с подкрепата на общината и на кмета Живко Тодоров, съобщи www.thegoldenlinden.com.

Тридесет филма от 14 европейски страни, между които и продукции, номинирани за “Оскар”, са в афиша на фестивала “Златната липа”.

По червения килим пред сградата на Държавна опера Стара Загора ще дефилират родни и европейски знаменитости в седмото изкуство. Сред тях се очаква да бъдат Любо Чаталов, Мартина Вачкова, Стефан Вълдобрев, Стефка Янорова, Христо Мутафчиев, Димо Алексиев.
Водещи са Симеон Лютаков и Ирмена Чичикова. След церемонията за откриването от 20 часа на 1 юни (събота) публиката ще гледа италианския хит “Доброто общество” с Джанкарло Джанини и Мария Грация Кучинота (на снимката – кадър от филма). На фестивала ще има конкурсна и съпътстваща програма, както и секция, в която ще бъде представено националното ни кино. Прожекциите са в оперния театър и в Библиотеката. От 2 до 5 юни включително ще гледаме по 10 филма на ден в двете зали, с начални часове 11.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00 и 20.00. Всички прожекции ще бъдат безплатни за зрителите.

*
Целта на фестивала ”Златната липа” е да се популяризира европейското кино в България, като всяка година се показват най-новите и интересни филми от различни европейски страни. Фестивалът ще има две програми: конкурсна и съпътстваща. В конкурсната програма селектираните филми ще бъдат оценявани от жури с международно участие.

Всяка година съпътстващата програма на фестивала ще бъде посветена на кино от различните части на света, отделно ще има и специална секция за новите български филми, представени от създателите им и актьорския състав.

Организирането на фестивала се извършва с подкрепата на Община Стара Загора.
*

Проф. Вера Найденова е председател на журито, в което са и Ласло Ковач, Дато Джанелидзе, Юрий Дачев, Алена Ивченко. Между родните игрални филми в афиша са два с участието на Велко Кънев – “Още нещо за любовта” на Магдалена Ралчева и “Миграцията на паламуда” на Людмил Тодоров, “Чужденецът” на Ники Илиев, “Стъклената река” на Станимир Трифонов.
Филмът за любовта на Яворов и Мина на Уляна Матева – “Тя мина. Мина”, “Който тръгнал е сам” и “Аз съм домашен ученик” на Ралица Димитрова са част от програмата от български документални и късометражни продукции на фестивала. “Леки момичета”, “Животът на другите”, “Войната свърши”, “Пионери” са сред избраните заглавия в съпътстващата програма, много от които имат награди на световни фестивали.

“България трябва да присъства все по-категорично върху световната карта на стойностните артфоруми. Стара Загора е древен и красив град на поети, художници, писатели, актьори. Неслучайно искаме всяка година тук да бъдат показвани някои от най-значимите творби на европейските творци”, коментира режисьорката Магдалена Ралчева, директор на “Златната липа”. По думите й предизвикателството е голямо и суматохата около организацията донякъде прилича на снимачния процес – неизвестност, тръпка от новото и непознатото, неизбежни страхове.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн